Στο φως λεπτομέρειες των απόρρητων μελετών για τη γρίπη

07:02 5/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στο φως ήλθαν κάποιες από τις λεπτομέρειες των δύο μελετών, σχετικά με τη γρίπη των πτηνών, οι οποίες έχουν προκαλέσει έντονα αντιφατικές απόψεις, για το, εάν πρέπει να επιτραπεί, ή όχι η δημοσίευσή τους.

Η «γέννηση» του μεταδοτικού στελέχους

Κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Βασιλικής Εταιρείας της Βρετανίας για το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, το οποίο μεταδόθηκε μέσω Διαδικτύου, ο επικεφαλής της μιας εκ των δύο μελετών καθηγητής Γιοσιχίρο Καουαόκα από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον, περιέγραψε τα πειράματα

που διεξήγαγε με την ομάδα του. Όπως είπε, από τα πειράματα αυτά προέκυψε ότι τέσσερις γενετικές μεταλλάξεις επιτρέπουν στο στέλεχος Η5Ν1 να μεταδοθεί εύκολα μεταξύ θηλαστικών και συγκεκριμένα κουναβιών. Σημειώνεται ότι τα κουνάβια θεωρείται πως αποτελούν τα καλύτερα μοντέλα για τη μελέτη της εξάπλωσης της γρίπης στον άνθρωπο.

Η γρίπη των πτηνών θεωρείται ιδιαιτέρως απειλητική για τον άνθρωπο: παρότι δεν μεταδίδεται εύκολα – τουλάχιστον αυτή τη στιγμή – μεταξύ ανθρώπων, σκοτώνει τα μισά από τα θύματά της. Πολλοί επιστήμονες φοβούνται ότι το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών μπορεί να «γεννήσει» μια νέα πανδημία, εάν υποστεί μεταλλάξεις ικανές να του επιτρέψουν την εύκολη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων.

Τα πειράματα, τόσο του καθηγητή Καουαόκα και της ομάδας του, όσο και μιας δεύτερης ομάδας από το Κέντρο Erasmus της Ολλανδίας υπό τον Δρ. Ρον Φουσιέ …

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα