ΥΠΑΜ: Η Τουρκία μένει εκτεθειμένη διεθνώς

13:43 24/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Τουρκία, στην απουσία επιχειρημάτων και νομιμότητας, καταφεύγει στις απειλές και στις προκλήσεις, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, τονίζοντας ότι «η Τουρκία μένει εκτεθειμένη διεθνώς».

Ο κ. Ηλιάδης μιλούσε στο συνέδριο με θέμα «Νέες απειλές και προκλήσεις για την περιφερειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», που οργάνωσαν το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ρωσίας στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα προβάλουμε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και θα προωθήσουμε το διάλογο για την περιοχή και με τους ανθρώπους της περιοχής».

Σημείωσε ότι «ο εντοπισμός σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ δημιουργεί νέες προοπτικές για τη χώρα μας».

«Η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου έχει καθορίσει την πολυτάραχη ιστορία του νησιού. Η Κύπρος, στο πέρασμα των αιώνων, υπήρξε όμηρος της γεωγραφίας», είπε και πρόσθεσε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας προσφέρουν νέες δυνατότητες».

Σήμερα, είπε, «η Κύπρος ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της με σεβασμό και συμμορφούμενη πλήρως με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας».

«Δεν είναι τυχαίο», όπως είπε, «το γεγονός ότι η Κύπρος απολαμβάνει της αναγνώρισης και του σεβασμού στην άσκηση των δικαιωμάτων της από τη διεθνή κοινότητα».

Δήλωσε ότι «η Τουρκία στην απουσία επιχειρημάτων και νομιμότητας καταφεύγει στις απειλές και στις προκλήσεις. Δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Τουρκίας και δεν θα συμβάλουμε στη δημιουργία κλίματος έντασης στην περιοχή», επισημαίνοντας πως η Τουρκία μένει εκτεθειμένη διεθνώς.

«Προσδοκούμε ότι η διεθνής αναγνώριση των δικαιωμάτων μας θα λειτουργήσει ως προστατευτική ασπίδα και δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να δημιουργήσει ανωμαλία στην περιοχή», πρόσθεσε.

Επιπλέον, είπε, «εκτός από τις νόμιμες προσδοκίες μας, επιδιώκουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω σχέσεις με γειτονικές και σημαντικές χώρες προκειμένου να δημιουργήσουμε συνθήκες, στη βάση του διεθνούς δικαίου, για την προστασία και την ασφάλεια της χώρας μας και της περιοχής μας».

Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι συντελούνται αλλαγές στην περιοχή μας και «νέες σχέσεις αναδύονται και νέες ισορροπίες δημιουργούνται ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών».
Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, «στοχεύουμε στο να μετατρέψουμε την Κύπρο σε νησί ελευθερίας και ειρήνης, ανάπτυξης και προόδου και σε παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι «είναι η ώρα να ξεπεράσουμε το παρελθόν και να προχωρήσουμε μπροστά με σιγουριά και αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Κύπριους και τους κατοίκους της περιοχής».

Keywords
Τυχαία Θέματα