Αυξάνονται οι έλεγχοι για προϊόντα από τη πράσινη γραμμή

12:42 24/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Απόφαση για αύξηση των ελέγχων στα προϊόντα που διακινούνται διαμέσου της πράσινης γραμμής, έλαβε το Υπουργείο Γεωργίας.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από 15 ετησίως αυξάνονται σε σχεδόν 50 ανακοίνωσε ο Υπουργός Σοφοκλής Αλετράρης, ύστερα από σύσκεψη όλων των αρμοδίων φορέων, παρουσία και του ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκου Χάμπα.

Την ίδια ώρα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, λόγω του χρόνου που απαιτείται στην έκδοση των αποτελεσμάτων αναλύσεων που γίνονται με βάση τον κανονισμό της πράσινης γραμμής, κάποια ακατάλληλα προϊόντα

να φτάνουν στην αγορά, εξηγώντας πάντως ότι αυτό μπορεί να συμβεί και με προϊόντα που διακινούνται στις ελεύθερες περιοχές.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι η σύσκεψη έγινε κατόπιν παράκλησης της ΕΚΑ και σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι του τμήματος τελωνείων, των υγειονομικών υπηρεσιών , των κτηνιατρικών υπηρεσιών, του τμήματος αλιείας και του τμήματος γεωργίας με σκοπό να εξεταστεί το θέμα της διακίνησης γεωργικών προϊόντων και ψαριών μέσω της πράσινης γραμμής με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Εξήγησε ότι η ΕΚΑ είχε εκφράσει κάποιες ανησυχίες για το κατά πόσο γίνονται οι σωστοί έλεγχοι που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η καταλληλότητα των προϊόντων αυτών.

«Είδαμε με τις υγειονομικές υπηρεσίες και το γενικό χημείο ποιοί έλεγχοι γίνονται και ενώ στο παρελθόν γινόταν περιορισμένος αριθμός δειγματοληψιών και ελέγχων, γύρω στα 10-15 δείγματα ετησίως, αποφασίσαμε, και ήδη υλοποιείται , ένα πρόγραμμα για μεγαλύτερες δειγματοληψίες και για το 2012 αναμένεται να ανέλθουν σε 40-50 δειγματοληψίες, έτσι θα έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα για την καταλληλότητα και την υγιεινή των προϊόντων αυτών», σημείωσε ο Υπουργός.

Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί, «γιατί θέλουμε μόνο κατάλληλα και υγιεινά προϊόντα να καταλήγουν στις ελεύθερες περιοχές, πάντα στα πλαίσια και τις πρόνοιες του κανονισμού της πράσινης γραμμής».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι δύσκολο να διαπιστωθεί κατά πόσο τα προϊόντα που καταλήγουν στις ελεύθερες περιοχές έχουν όντως παραχθεί στα κατεχόμενα και δεν έχουν μεταφερθεί από την Τουρκία.

«Δεν είναι κάτι πολύ εύκολο να ελεγχθεί, υπάρχει όμως σχετική πρόνοια στον κανονισμό της πράσινης γραμμής, αν υπάρχει βάσιμη υποψία ότι τα προϊόντα που διακινήθηκαν δεν έχουν παραχθεί στις κατεχόμενες περιοχές, τότε μπορεί να παραπεμφθεί το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», εξήγησε.

Ο κ. Αλετράρης είπε ότι υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν και η Κομισιόν, κατόπιν δύο τουλάχιστον καταγγελιών, είχε αποφανθεί ότι τα προϊόντα είχαν τελικά παραχθεί στα κατεχόμενα.

Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι ο κανονισμός για την πράσινη γραμμή προνοεί ότι το κάθε φορτίο συνοδεύεται από ένα πιστοποιητικό του Τουρκοκυπριακού επιμελητηρίου που βεβαιώνει ότι τα προϊόντα έχουν παραχθεί στα κατεχόμενα.

Για συγκεκριμένα προϊόντα όπως οι πατάτες και τα εσπεριδοειδή, υπάρχει και ένα πρόσθετο έγγραφο που εκδίδεται από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίοι ελέγχουν τις φυτείες κα

Keywords
Τυχαία Θέματα