Υπ. Συγκ.: Μείωση θανάτων από δυστυχήματα το 2013 κατά 13,7%

19:23 29/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ο αριθμός των θανατηφόρων συγκρούσεων κατά το 2013 μειώθηκε στην Κύπρο κατά 19,6% και ο αριθμός των θανάτων κατά 13,7%, με επτά λιγότερους θανάτους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για την οδική ασφάλεια που συνδιοργάνωσαν ο Καθηγητικός Σύλλογος και ο Σύνδεσμος Γονέων και Κηδεμόνων

του Γυμνασίου Αραδίππου, είπε πως από το 2013 άρχισε η εφαρμογή του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας στην Κυπριακή Δημοκρατία για την περίοδο μέχρι το 2020, με το οποίο υιοθετείται ο ευρωπαϊκός στόχος για μείωση των νεκρών και τραυματιών σε οδικές συγκρούσεις, κατά 50%.

Οι προτεραιότητες κατά την επόμενη δεκαετία, σημείωσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, βασίζονται στις ευρωπαϊκές πολιτικές κατευθύνσεις για την οδική ασφάλεια, το πρόσφατο σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά βεβαίως και στα ιδιαίτερα προβλήματα οδικής ασφάλειας της πατρίδας μας.

Ο Υπουργός ανέφερε πως δυστυχώς το μεγαλύτερο από τα προβλήματα αυτά είναι το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό θυμάτων ανάμεσα στους νέους.

Οι οδικές συγκρούσεις έχουν καταστεί παγκόσμια η πρώτη αιτία θανάτου για τα παιδιά και τους νέους από 5 μέχρι 29 ετών.

“Σχετικά πρόσφατα Αραδίππου και Λάρνακα θρήνησαν τον άδικο χαμό δυο νέων παιδιών και φίλων, με πολλά όνειρα και προοπτικές. Γι’ αυτό κι εμείς πιστεύουμε στην έγκαιρη και συστηματική ενημέρωση των νέων μας, από τη νηπιακή κιόλας ηλικία, για τα θέματα οδικής ασφάλειας, ώστε να καλλιεργηθεί κουλτούρα ορθής οδικής συμπεριφοράς και συνείδησης”, σημείωσε.

Παράλληλα, είπε, είναι ουσιώδους σημασίας και η ευαισθητοποίηση των γονέων γιατί όλα όσα μαθαίνει και διδάσκει το σχολείο πρέπει να επιβεβαιώνονται στην πράξη διαρκώς και από τη δική μας ατομική στάση και συμπεριφορά μέσα και έξω από το σπίτι.

Ανέφερε πως το θέμα της οδικής ασφάλειας πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν θέμα προσωπικής αλλά και εθνικής σημασίας – με το σωστό σχεδιασμό, τη συνεργασία του κράτους και της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Τους διαβεβαίωσε υπό την ιδιότητα του ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για περαιτέρω μείωση των οδικών συγκρούσεων.

Ευχήθηκε τέλος, το 2014 να είναι μια χρονιά καλύτερη από το 2013 σε οδικές συγκρούσεις και κυρίως να μη θρηνήσουμε άλλους αδικοχαμένους νέους στην άσφαλτο.

Keywords
Τυχαία Θέματα