Το πρόγραμμα «Κοινωνικά προγράμματα στο Δρόμο» υλοποιεί ο Δήμος Πάφου

18:30 29/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Από 1η Νοεμβρίου ο Δήμος Πάφου υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ¨Κοινωνικά Προγράμματα στο Δρόμο”. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του Έργου «Εργασιακή και Κοινωνική Ενεργοποίηση Ατόμων που ανήκουν στις Ευάλωτες ομάδες μέσω της ανάπτυξης Κοινωνικών Δεξιοτήτων και άλλων Δραστηριοτήτων», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση Ανθρώπινου Κεφαλαίου και Κοινωνικής Συνοχής 2007-2013», σύμφωνα με τη Δέσπω Χαραλάμπους, ψυχολόγο και υπεύθυνη των Κοινωνικών Προγραμμάτων στο Δρόμο, στο Δήμο Πάφου.

Η κ. Χαραλάμπους δήλωσε στο ΚΥΠΕ,

ανέφερε πως το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε πως αντικείμενο του προγράμματος είναι τα κοινωνικά προγράμματα στο δρόμο, που αποτελούν- όπως είπε- μια εναλλακτική μέθοδο προσέγγισης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, που μπορεί να βιώνουν ανεργία, φτώχεια, ρατσισμό, βία μέσα στην οικογένεια ή να επιδεικνύουν αντικοινωνική ή/και παραβατική συμπεριφορά, που μπορεί να τους στιγματίζει μέσα στην κοινότητα και να δημιουργεί αισθήματα απόρριψης στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Το πρόγραμμα, συνέχισε η κ. Χαραλάμπους, στοχεύει στον εντοπισμό ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και στην παροχή στήριξης, καθοδήγησης και κινητοποίησης για συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ή γενικότερης επιμόρφωσης, ώστε τα άτομα να βοηθηθούν στη διαδικασία ένταξής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι και στην αγορά εργασίας.

Η κ. Χαραλάμπους ανέφερε πως οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται από επαγγελματία ψυχολόγο σε περιοχές, και χώρους όπου συχνάζουν πρόσωπα, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που προσεγγίζονται στο Δήμο Πάφου, πρόσθεσε, είναι άτομα που δεν παρακολούθησαν δευτεροβάθμια εκπαίδευση (αποχώρησαν πρόωρα από το σχολείο) ή επαγγελματική κατάρτιση, νεαρά άτομα ηλικίας 15- 24 ετών, άτομα άνω των 50 ετών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επαγγελματική τους αποκατάσταση ή/και την εμπλοκή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Επίσης, άνεργοι, οι οποίοι βάσει ερευνών αυξάνονται κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, ειδικά με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Μονογονιοί, οι οποίοι έχουν τη φροντίδα ενός ή περισσότερων εξαρτωμένων μελών,μονογονιοί άνεργοι, μέλη οικογενειών με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, καθώς και πρώην χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, οι οποίοι παρουσιάζουν δυσκολίες στην κοινωνική επανένταξή τους και στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα