Υπ. Γεωργίας : Η βιώσιμη ανάπτυξη των ορυκτών πόρων είναι η καλύτερη λύση

17:22 24/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

To Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν θεσπίσει μια μεταλλευτική πολιτική και ένα πολεοδομικό σύστημα που επιτρέπει την βιώσιμη ανάπτυξη των ορυκτών πόρων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Σοφοκλής Αλετράρης.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Σκυροποιών (UEPG) στη Λεμεσό, ο κ. Αλετράρης είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι τιμή για την Κύπρο που φιλοξενεί για πρώτη φορά τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, ιδιαίτερα φέτος, όπως είπε, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι τα αδρανή υλικά και το τσιμέντο είναι τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούνται στην οικοδομική βιομηχανία μας, σημειώνοντας ότι λόγω της ανάπτυξης του κατασκευαστικού τομέα και της οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, η κατανάλωση αδρανών υλικών συνεχώς αυξανόταν.

Όπως είπε, ”πριν από τέσσερα χρόνια, η ετήσια κατανάλωση αδρανών υλικών ανήλθε περίπου στους 18 τόνους κατά κεφαλήν”.

”Αν και η κατανάλωση αυτή μειώθηκε τώρα στους 14 τόνους κατά κεφαλήν, λόγω της οικονομικής ύφεσης των τελευταίων ετών, η θέση μας είναι ότι η συνεχής πρόσβαση σε αυτές τις πρώτες ύλες πρέπει να διατηρηθεί και να προστατευθεί ώστε να ικανοποιηθεί η σημερινή, αλλά κυρίως η μελλοντική ζήτηση ”, πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι «η οικονομική ανάπτυξη και αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, μέσω της εκμετάλλευσης των ορυκτών πόρων, συνήθως θεωρείται ως αρνητική επίδραση στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής, σε τοπικό επίπεδο”.

Έτσι, συνέχισε, ”η βιώσιμη ανάπτυξη των ορυκτών πόρων που να έχει σχεδιαστεί καλά και να υλοποιείται ορθολογικά όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη ισορροπημένη λύση που μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον».
Για να επιτευχθεί αυτό, σημείωσε, το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Εσωτερικών, εφαρμόζοντας τη περιβαλλοντική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τηρώντας διαφανείς διαδικασίες και λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες του κοινού, έχει θεσπίσει μια μεταλλευτική πολιτική και ένα πολεοδομικό σύστημα που επιτρέπουν την αειφόρο ανάπτυξη των ορυκτών πόρων ”.

Εν κατακλείδι, ο Υπουργός δήλωσε ότι «πέραν από τους νόμους και τους κανονισμούς, η διαφανής και ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ των παραγωγών και των τοπικών αρχών συμβάλλει, σημαντικά, στην ομαλή αξιοποίηση των ορυκτών πόρων”.

Keywords
Τυχαία Θέματα