Υπ. Ενέργειας: Σημαντικά ορόσημα στη Διάσκεψη της Χάρτας Ενέργειας

17:17 6/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι επενδύσεις στην ενέργεια αποκτούν ολοένα και περισσότερη σημασία για την Κύπρο, η οποία παραμένει μια απομονωμένη ενεργειακή αγορά στην καρδιά της ΝΑ Μεσογείου, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Μιλώντας μετά το πέρας της 24ης Διάσκεψης της Χάρτας Ενέργειας, στη Λευκωσία, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Χάρτας Urban Rusnák και του τρίτου Αντιπροέδρου Jambulat Sarsenov, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι οι στόχοι

της ΕΕ για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης ανοίγουν τον δρόμο για τις ενεργειακές διασυνδέσεις με την Ευρώπη και τις γειτονικές χώρες.

Πρόσθεσε ότι τα πρόσφατα ευρήματα στην κυπριακή ΑΟΖ απαιτούν τόσο δεσμευτικές συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, όσο και μια σειρά διαφορετικών επενδύσεων σε μεγάλης κλίμακας υποδομή.

«Η Συνθήκη της Χάρτας Ενέργειας συμβάλλει τα μέγιστα στην προώθηση των επενδύσεων που δίνουν δίοδο στην ενέργεια, πέρα από σύνορα και θάλασσες, μεταξύ των χωρών της Ευρασίας», είπε ο Υπουργός.

Ανέφερε ότι κατά την πρώτη ημέρα της συνάντησης, την Πέμπτη, συζητήθηκαν θέματα ενεργειακών επενδύσεων και της προστασίας τους, ενώ κατά τη σημερινή, δεύτερη ημέρα, οι εργασίες επικεντρώθηκαν σε μια σειρά τεχνικών, νομικών και οικονομικών θεμάτων, που θα διασφαλίσουν την διατήρηση της παραγωγικότητας και της συνάφειας της Χάρτας με τις σύγχρονες τάσεις.

Επίσης έκανε λόγο σε δύο ορόσημα που επιτεύχθηκαν στη συνάντηση της Λευκωσίας. Το πρώτο, είπε, αφορά τις νέες διαδικασίες για τον προσδιορισμό των μελλοντικών προεδριών, που, όπως ανέφερε, θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα χωρών και όχι προσώπων, με το Καζακστάν να έχει την ευθύνη για την επόμενη Προεδρία.

Το δεύτερο ορόσημο, συνέχισε, σχετίζεται με την «καθαρή εντολή» που δόθηκε για επικαιροποίηση της Διακήρυξης της Ενεργειακής Χάρτας, κάτι που όπως είπε, θα ανοίξει τη διαδικασία σε περισσότερες χώρες.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της Χάρτας συνεχάρη την Κύπρο για το επίπεδο της διοργάνωσης, ενώ ανακοίνωσε την απόφαση της Διάσκεψης να αποδεχθεί το Μαυροβούνιο ως νέο μέλος της. Η απόφαση πρέπει να επικυρωθεί πρώτα από το Κοινοβούλιο στην Ποντγκόριτσα, ανεβάζοντας τον αριθμό των μελών σε 55.

Ο κ. Rusnák ανέφερε εξάλλου ότι Λίβανος και η Υεμένη έγιναν αποδεκτοί με το καθεστώς παρατηρητή στη Διάσκεψη, έως ότου προσχωρήσουν στη Συνθήκη, ενώ συμπλήρωσε ότι αποφασίστηκε όπως την Προεδρία για το 2015 αναλάβει η Γεωργία και για το 2016 η Ιαπωνία.

Ο τρίτος Αντιπρόεδρος της Χάρτας, Jambulat Sarsenov, αναφέρθηκε στην επικείμενη προεδρία που αναλαμβάνει η χώρα του, το Καζακστάν, εντός του 2014, λέγοντας ότι θα δώσει έμφαση σε τρία σημεία, αναφορικά με τις επενδύσεις, τη διαμετακόμιση και το εμπόριο.

Είπε ότι είναι η πρώτη φορά που το Καζακστάν αναλαμβάνει να προεδρεύσει της διοργάνωσης ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η χώρα του θα ανταπεξέλθει, λόγω και της προηγούμενης εμπειρίας της. Κλείνοντας, συνεχάρη από την πλευρά του τη Λευκωσία για την άριστη διοργάνωση.

Κατά τις διήμερες εργασίες της 24ης Διάσκεψης της Χάρτας Ενέργειας, η Λευκωσία υποδέχτηκε πέραν των 140 εκπροσώπων από 89 μέλη και παρατηρητές του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα