Υιοθετήθηκε στην Ολομέλεια του ΕΚ έκθεση για το άσυλο στην ΕΕ

14:37 11/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκθεση σχετικά με την αλληλεγγύη στο τομέα του ασύλου, με εισηγητή τον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Κυριάκο Τριανταφυλλίδη. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κύπριου Ευρωβουλευτή, η εφαρμογή όλων των συστάσεων που περιλαμβάνονται στην παρούσα έκθεση είναι ευπρόσδεκτη για την Κύπρο, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τις προτάσεις σχετικά με την επανεγκατάσταση των αιτούντων

άσυλο.

Προστίθεται ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου δεν επιτρέπει τη δίκαιη κατανομή των αρμοδιοτήτων στον τομέα του ασύλου μεταξύ των κρατών μελών και όπως έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει στην άνιση μεταχείριση των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ.

Η έκθεση εξετάζει το ενδεχόμενο εναλλακτικών εργαλείων για κατανομή ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών, περιλαμβανομένης και της μετεγκατάστασης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και των αιτούντων άσυλο.

Η Επιτροπή καλείται να λάβει υπόψη τη δυνατότητα μετεγκατάστασης βάσει ευρωπαϊκής κλείδας κατανομής, λαμβάνοντας υπόψη αντικειμενικά επαληθεύσιμα κριτήρια όπως το ΑΕΠ, τον πληθυσμό, την εδαφική έκταση του εκάστοτε κράτους μέλους, το βέλτιστο συμφέρον των προσώπων, τα δικαιώματά τους και τις προοπτικές ένταξής τους. Το κλειδί αυτό, προστίθεται, θα ωφελούσε ιδιαίτερα κράτη μέλη των οποίων το εθνικό σύστημα ασύλου δέχεται ιδιαίτερες και δυσανάλογες πιέσεις κυρίως λόγω της γεωγραφικής του θέσης ή της δημογραφικής του κατάστασης αλλά όχι μόνο.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης πριν την ψηφοφορία, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε πως οι η φετινή χρόνια αναμένεται να σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ) και συνεπώς την έναρξη μίας νέας περιόδου, μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων. Συμπλήρωσε ότι το ΚΕΣΑ, όπως διαμορφώνεται “δε θα είναι αντάξιο των αρχικών μας προσδοκιών” συμπλήρωσε όμως ότι υπάρχει ελπίδα πως θα γίνουν έστω κάποια θετικά βήματα, και ότι θα επακολουθήσουν κι άλλα, έστω και σταδιακά.

“Η παρούσα έκθεση εντάσσεται σ` αυτήν ακριβώς τη σταδιακή λογική”, είπε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, προσθέτοντας ότι “ως Κοινοβούλιο στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη όσον αφορά τις προσδοκίες μας σχετικά με την ενίσχυση της αλληλεγγύης στον τομέα του ασύλου εντός της ΕΕ”. Συμπλήρωσε ότι μέσω αυτού του κειμένου, “έχουμε καταφέρει να μεταφράσουμε σε συγκεκριμένους όρους την αφηρημένη έννοια της αλληλεγγύης τονίζοντας τη σημασία της δίκαιης κατανομής των ευθυνών μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών”.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την EUROSTAT, υπάρχει τεράστια ανισότητα όσον αφορά την κατανομή ευθυνών για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

Όπως αναφέρεται, ο ολικός αριθμός προσφύγων στον κόσμο είναι πέραν των 800.000, εκ των οποίων χρειάζονται επανεγκατάσταση 172.000. Το 2011, επανεγκαταστάθηκαν 80.000 πρόσφυγες από 22 χώρες υποδοχείς, όπως η ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστρ

Keywords
Τυχαία Θέματα