ΣΤΗ ΦΟΡΜΟΛΗ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Κ. Φρουζής στο συνέδριο Healthworld, ο οποίος υποστήριξε πως τα νοσοκομεία δεν δίνουν φάρμακα στους ασθενείς. Γραφειοκρατία και διαφθορά αποτελούν τα βασικότερα εμπόδια, επεσήμανε ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Κ. Σουλιώτης.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Δυσοίωνες ήταν οι προβλέψεις αλλά και απαισιόδοξες οι διαπιστώσεις αρκετών από τους ομιλητές στο συνέδριο Healthworld

2012.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Κ. Φρουζής μίλησε για μια υγεία που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. «Φαινόταν πέρσι τέτοιο καιρό, όπως το είχαμε επισημάνει, πως ο ΕΟΠΥΥ βαδίζει στην καταστροφή», σημείωσε ο κ. Φρουζής αλλά, όπως ανέφερε, «κανένα κόμμα δεν ασχολήθηκε τότε με το μέλλον του ΕΟΠΥΥ, αλλά φαίνεται πως σε αυτή τη χώρα πρέπει να τον κλάψουμε πρώτα».

«Θα πρέπει να ξεχάσουμε ένα βιώσιμο σύστημα υγείας και να κοιτάξουμε να συντηρήσουμε το υπάρχον», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Επεσήμανε μάλιστα πως το πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ είναι πρόβλημα εσόδων, ενώ σοκαριστική ήταν η αναφορά του πως «από την αρχή της χρονιάς συστηματικά και στρατηγικά τα νοσοκομεία δεν δίνουν φάρμακα στους ασθενείς, θεωρητικά για να ρίξουν τη δαπάνη, ταλαιπωρώντας τους ασθενείς να ψάχνουν να βρουν τα φάρμακα τους». Άλλωστε, είναι πλέον 21 μήνες που στην ελληνική αγορά δεν κυκλοφορούν καινοτόμα φάρμακα, με πιθανό «ανθρώπινο κόστος», σύμφωνα με τον πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Κατά τον κ. Φρουζή, μόνη λύση είναι οι άμεσες μεταρρυθμίσεις. «Το Υπουργείο Υγείας όμως έχει μετατραπεί σε εισπράκτορα», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι ο μεγαλύτερος πιστωτής ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες, κάτι που δεν ειπώθηκε στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ δήλωσε πως ο κλάδος περιμένει τις επόμενες ημέρες ένα πλάνο πληρωμών, η απουσία ενός θα είναι «περίεργη». Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Φρουζής επανέλαβε την διάθεση των Εταιρειών να συνεισφέρουν στην επέκταση της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ στις 90 ημέρες, δίνοντας μεγαλύτερες χρονικές πιστώσεις στους φαρμακοποιούς, εφόσον υπάρξει πλάνο αποπληρωμών συγκεκριμένων χρεών, μετά την εκταμίευση της δόσης.

Από την πλευρά του, ο πρώην, πλέον, αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Κ. Σουλιώτης επεσήμανε τη σημασία για αύξηση της αποδοτικότητας, την ώρα που η χώρα μας βρίσκεται στον πάτο του σχετικού δείκτη ανταγωνιστικότητας μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, για τα έτη 2010-2011. Βασικότερα εμπόδια αποτελούν τα «τέρατα» της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς στη χώρα μας.

Απαντώντας σε ερώτηση του matrix24.gr για τα σενάρια που θέλουν την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων, ο κ. Σουλιώτης εξέφρασε την άποψη ότι μια οριζόντια αύξηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, εφόσον δεν υπάρχουν εισοδήματα, δημόσια ή ιδιωτικά. Πρότεινε μάλιστα, ως πιθανή λύση, την εφαρμογή ενός συστήματος αντίστοιχο με εκείνο της Δανίας, όπου ο πολίτης πληρώνει 200 με 300 ευρώ, βάσει εισοδ

Keywords
Τυχαία Θέματα