Μέσου κινδύνου η Κύπρος για ξέπλυμα και χρηματοδότηση τρομοκρατίας

18:21 16/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Περιορισμένος είναι ο κίνδυνος ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στην Κύπρο σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, όπως προκύπτει από σχετική έκθεση του διεθνούς φήμης Ινστιτούτου της Βασιλείας, καταρρίπτοντας το μύθο ότι η Κύπρος αποτελεί κέντρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ψηλά στον κατάλογο βρίσκονται το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, σύμφωνα με την έκθεση, την οποία η Κύπρια Ευρωβουλευτής

Αντιγόνη Παπαδοπούλου έθεσε ενώπιον της Κομισιόν, όπως αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του Γραφείου της.

Η Κύπρος κατατάσσεται πολύ πιο χαμηλά από τις χώρες αυτές και αξιολογείται ως χώρα μέσου κινδύνου μαζί με την Ολλανδία, τη Λετονία και την Βρετανία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η έκθεση καταρρίπτει εκ νέου τον μύθο που δημιούργησαν συγκεκριμένοι κύκλοι, ότι η Κύπρος είναι κέντρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Μάλιστα, προστίθεται, «η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην οποία η ΕΕ, εντελώς προσχηματικά και ατεκμηρίωτα, επέβαλε βαρύτατες κυρώσεις».

Η Αντιγόνη Παπαδοπούλου κάλεσε, όπως αναφέρεται, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί σε σχέση με το περιεχόμενο της έκθεσης και να δηλώσει ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για τις χώρες όπου ο δείκτης επικινδυνότητας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Η Ευρωβουλευτής διερωτάται «γιατί εξαντλήθηκε όλη η αυστηρότητα έναντι της Κύπρου, ενώ δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί οποιαδήποτε μέτρα κατά άλλων κρατών μελών, πολλά από τα οποία μάλιστα εμφανίζουν ψηλότερο κίνδυνο παράνομων ενεργειών».

Η κ. Παπαδοπούλου κάλεσε την Κομισιόν να δηλώσει αν έχει αντιληφθεί ότι με την εφαρμογή «δύο μέτρων και δύο σταθμών» τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η συνοχή της Ένωσης και δημιουργούνται αντιευρωπαϊκά αισθήματα στους πολίτες των κρατών μελών που καθίστανται θύματα τέτοιων δυσμενών διακρίσεων.

Στη γραπτή ερώτηση που υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Αντιγόνη Παπαδοπούλου επανέρχεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στις αλυσιδωτές επιπτώσεις από τις αποφάσεις του Eurogroup και ζητά να πληροφορηθεί σχετικά με τις προθέσεις της Κομισιόν για αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί χιλιάδες κυπριακά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ως αποτέλεσμα του κουρέματος και των άλλων μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Κύπρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα