Βρετανοί βουλευτές πιέζουν την κυβέρνηση για στήριξη των πελατών της Λαϊκής Η.Β.

18:18 25/4/2013 - Πηγή: OnlyCY


Οι βουλευτές της περιοχής του Μπάρνετ στο βόρειο Λονδίνο, Τερέζα Βίλιερς και Μάικ Φρηρ, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις μέχρι τώρα ενέργειες της βρετανικής κυβέρνησης που αποσκοπούσαν στην προστασία καταθετών της Λαϊκής Ηνωμένου Βασιλείου, μετά από συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Γκρεγκ Κλαρκ στις αρχές της εβδομάδας.

Παράλληλα, ζήτησαν από τον κυβερνητικό αξιωματούχο να αναζητήσει τρόπους προστασίας πελατών της τράπεζας και

μικρομεσαίων επιχειρήσεων με δάνεια και λογαριασμούς που είχαν κάνει χρήση της δυνατότητας υπεραναλήψεων (overdraft), οι οποίοι δεν περιελήφθησαν στη μεταφορά λογαριασμών στην Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο κ. Κλαρκ συμφώνησε να ενημερώνει τακτικά τους βουλευτές και να εξετάσει ποια βοήθεια θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις βρετανικές τράπεζες να παράσχουν σε πελάτες και επιχειρήσεις που έχουν υποστεί πλήγμα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λαϊκή. Ο υφυπουργός συμφώνησε επίσης να διαβουλευθεί με τους συναδέλφους του στο Υπουργείο Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων ώστε να δουν ποια υποστήριξη θα μπορούσε να δοθεί για επενδύσεις στην Κύπρο από βρετανικές εταιρείες και αντίστροφα.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι επίσης βουλευτές βορείου Λονδίνου Νικ ντε Μπουά και Ντέιβιντ Μπάροους, καθώς και η ηγεσία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κ. Βίλιερς, που είναι επίσης υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας στην κυβέρνηση Κάμερον, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για το χρόνο που διέθεσε ο κ. Κλαρκ. Σημείωσε ότι «το πρόβλημα θα ήταν πολύ χειρότερο χωρίς την παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία διασφάλισε ότι οι καταθέτες της Λαϊκής στη Βρετανία θα μεταφερθούν στην Τράπεζα Κύπρου Η.Β. επωφελούμενοι των βρετανικών εγγυήσεων για τις καταθέσεις».

Πρόσθεσε ότι παρόλα αυτά οι επιχειρήσεις με δάνεια από την τοπική Λαϊκή αντιμετωπίζουν ακόμα μεγάλες δυσκολίες καθώς κάποιες είδαν τους λογαριασμούς τους να παγώνουν. «Εξήγησα αυτές τις ανησυχίες στον υφυπουργό και εκείνος υποσχέθηκε να εξετάσει όλα όσα κατατέθηκαν στη συνάντηση πολύ προσεκτικά. Αυτή η συζήτηση είναι μία από μια σειρά επαφών που είχα με ανθρώπους σε καίριους ρόλους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, σχετικά με τον αντίκτυπο της κυπριακής τραπεζικής κρίσης σε πολίτες της περιφέρειάς μου».

Ο κ. Φρηρ συμπλήρωσε πως υπάρχουν ευκαιρίες για βρετανικές και βρετανο-κυπριακές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Κύπρο προς αμοιβαίο όφελος. «Θα εξετάσουμε μαζί με τη διεύθυνση Εμπορίου και Επενδύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου [UKTI] τι μπορεί να γίνει για να στηριχθεί η αγγλοκυπριακή οικονομική ανάπτυξη», είπε ο Βρετανός βουλευτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα