Αυξάνεται η πρόσληψη μόνιμων εξειδικευμένων δικηγόρων, σύμφωνα με έρευνα της PwC

17:25 25/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν μόνιμους εξειδικευμένους δικηγόρους αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο μετά την αύξηση του αριθμού των διεθνών διαφορών, σύμφωνα με έρευνα της PwC, με τίτλο «Εταιρικές Επιλογές στη Διεθνή Διαιτησία» (Corporate Choices in International Arbitration).

Η έρευνα, σύμφωνα με την PwC, κατέδειξε ότι το 35% των ερωτηθέντων νομικών συμβούλων ανέφεραν αύξηση του αριθμού των διεθνών διαφορών.

Στην ερώτηση,

ποια μέθοδο θα επέλεγαν για να επιλύσουν τις διαφορές τους, το διπλάσιο ποσοστό επέλεξε τη διεθνή διαιτησία έναντι άλλων μορφών όπως η ένδικη προσφυγή.

Το 90% των ερωτηθέντων διέθεταν αποκλειστικό νομικό τμήμα, η έρευνα αποκάλυψε ότι μόλις οι μισές εταιρίες (49%) διέθεταν αποκλειστική εσωτερική ομάδα επίλυσης διενέξεων.

Όπως αναφέρει η PwC, σε συνεργασία με τη Σχολή Queen Mary του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, οι ερευνητές ανέλυσαν τις τάσεις της Διεθνούς Διαιτησίας σε περισσότερες από 100 πολυεθνικές επιχειρήσεις, εστιάζοντας στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της ενέργειας και της κατασκευαστικής βιομηχανίας.

Συνολικά, το 73% δήλωσε ότι η Διεθνής Διαιτησία είναι κατάλληλη για την επίλυση διακρατικών διαφορών, κυρίως στον κατασκευαστικό και ενεργειακό τομέα.

Όταν τους ζητήθηκε να ταξινομήσουν τις μεθόδους επίλυσης διαφορών κατά σειρά προτίμησης, το 68% των ερωτηθέντων στην κατασκευαστική βιομηχανία απάντησε ότι η διαιτησία ήταν η προτιμητέα μέθοδος, σε σχέση με 56% στον τομέα της ενέργειας.

Στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το 82% κατέταξε την ένδικη προσφυγή ως την υπ’ αριθμόν ένα μέθοδό που ακολουθεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από τα δύο τρίτα (69%) των εσωτερικών συμβούλων σε εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θεωρούν ότι η Διεθνής Διαιτησία γίνεται όλο και πιο κατάλληλη για την επίλυση των διαφορών τους.

Όπως ανέφερε ο Gerry Lagerberg, επικεφαλής του τμήματος διεθνούς διαιτησίας της PwC, «ένα απ’ τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι η τάση για πρόσληψη εξειδικευμένων συμβούλων σε μόνιμη βάση”.

Σύμφωνα με την έκθεση, εξ όσων δήλωσαν ότι η διαιτησία δεν είναι η προτιμητέα μέθοδος για την επίλυση διαφορών, το 22% το απέδωσε στο ότι η διαιτησία είναι ως προς το κόστος λιγότερο αποδοτική από άλλες μεθόδους – όπως η ένδικη προσφυγή.

Η PwC αναφέρει ότι πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν τη διαιτησία για τις διεθνείς διαφορές τους λόγω της ταχύτερης διαδικασίας και της ιδιωτικής της φύσης. Συνήθως δεν υπάρχει διαδικασία έφεσης και η τελική απόφαση είναι δεσμευτική, σε αντίθεση με την ένδικη προσφυγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα