Την παραίτηση Ντράγκι για το θέμα της Λαϊκής, ζητά Γερμανός βουλευτής

17:13 25/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την παραίτηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ζητά στέλεχος των Γερμανών Φιλελευθέρων, θεωρώντας τον συνένοχο στο θέμα της άντλησης δισεκατομμυρίων από τη Λαϊκή Τράπεζα μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA).

Το Κόμμα των Φιλελευθέρων επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Ντράγκι για την επιδείνωση της κατάστασης στη Λαϊκή Τράπεζα,

μέσω της άντλησης ρευστότητας από τον ELA, κάτι που την οδήγησε στην πτώχευση. Υποστηρίζει επίσης ότι η ΕΚΤ εσκεμμένα δεν παρενέβαινε, προκειμένου να αποτρέψει τη χρεοκοπία της Κύπρου σε κατοπινό στάδιο.

Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt Online, ο βουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων και ειδικός για οικονομικά θέματα, Φράνκ Σέφλερ, χαρακτηρίζει σκάνδαλο το γεγονός ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και ο κ. Ντράγκι γνώριζαν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου υπό τον Πανίκο Δημητριάδη τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2012 χρηματοδοτούσαν την προβληματική Λαϊκή Τράπεζα με ρευστότητα από τον ELA αλλά ωστόσο, δεν έπραξαν τίποτε, οδηγώντας την στην πτώχευση.

Ο Γερμανός βουλευτής επικαλείται τα όσα αναφέρονται σε επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς τον κ. Ντράγκι ημερομηνίας 15 Απριλίου 2013.

Όπως είπε, στις αρχές Ιουνίου 2012 η Λαϊκή Τράπεζα είχε αντλήσει 5,9 δις ευρώ από τον ELA. Το ποσό αυτό εκτοξεύθηκε στα 9,4 δις τον Μάρτη. «Η ζημιά που προκλήθηκε έφτασε τα 3,5 δις ευρώ», πρόσθεσε.

Ο πολιτικός των Φιλελευθέρων αναφέρει ότι «ο κ. Ντράγκι καλύπτει τον κ. Δημητριάδη γιατί είναι συνένοχος» και κάνει αναφορά στην επιστολή Ντράγκι προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη περί παύσης του Διοικητή της ΚΤ.

Χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη συμπεριφορά του κ. Ντράγκι, λέγοντας ότι είναι συνυπεύθυνος για την κατάσταση και τον καλεί να αναλάβει τις ευθύνες του.

“Θα πρέπει επιτέλους ο κ. Ντράγκι να αναλάβει τις ευθύνες του και τις συνέπειες των πράξεών του» καταλήγει ο Γερμανός βουλευτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα