Βαθαίνει η ύφεση στον κατασκευαστικό τομέα

15:31 11/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Βαθαίνει η ύφεση στον κατασκευαστικό τομέα, σύμφωνα με το Δείκτη Κατασκευαστικής Βιομηχανίας KNAUF – SAKRET, της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται, ο Δείκτης Δραστηριότητας κατέγραψε “αρνητικό πρόσημο ρεκόρ” της τάξης του -74% κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου– Δεκεμβρίου 2013.

“Αρκετοί από τους εργολάβους δεν έχουν πλέον περιθώρια για περαιτέρω μείωση των εργασιών τους αφού τους έχουν απομείνει ελάχιστες ή καθόλου εργασίες, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζει

να καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία, μεγάλος αριθμός εργοληπτών που σταδιακά αποχωρούν ή έχουν ήδη αποχωρήσει από την κατασκευαστική βιομηχανία” αναφέρεται.

Σημειώνεται παράλληλα ότι “δεν διαφαίνεται καμία προοπτική εξόδου από την ύφεση στην οποία βρίσκεται ο κατασκευαστικός τομέας”.

Σύμφωνα με την ΟΣΕΟΚ, οι κυριότεροι λόγοι που οι εργοληπτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι ξεκάθαρα η οικονομική κρίση, η ανεπαρκής ζήτηση, καθώς και τα προβλήματα ρευστότητας και δανειοδότησης.

Την ίδια ώρα, το πρόβλημα ανεργίας στον κατασκευαστικό τομέα διογκώθηκε μέσα στο 2013, με το Δείκτη Αριθμού Εργαζομένων να φθάνει αυτή την περίοδο στο -31% και να καταγράφεται συνεχής μείωση στο αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον τομέα.

Αναφορικά με τους Δείκτες που αφορούν τη ζήτηση, ο Δείκτης Αγοράς / Οικοδόμησης οικίας εντός 12 Μηνών, βρίσκεται στο 1,6%, που είναι κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της έρευνας.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της έρευνας βρίσκεται επίσης ο Δείκτης Ανακαίνισης εντός 12 Μηνών, όπου το τελευταίο τετράμηνο κυμαίνεται στο 4,9%.

Keywords
Τυχαία Θέματα