Βαν Ρομπόι: Η Κυπριακή Προεδρία απολαμβάνει της πλήρους στήριξής μας

12:13 6/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ απολαμβάνει πλήρους στήριξης τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην ΕΕ, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπόι, σε δηλώσεις ύστερα από συνάντησή του το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, με τον οποίο συζήτησε κυρίως το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020.

Χριστόφιας και Βαν Ρομπόι

συζήτησαν επίσης και το αίτημα της Κύπρου για βοήθεια από το μηχανισμό στήριξης. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλωσόρισε τη δέσμευση της Λευκωσίας να εμπλακεί με αποφασιστικότητα σε δράσεις πολιτικής προκειμένου να διασφαλιστεί η επάνοδος σε μια ασφαλή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και σε ένα στερεό και σταθερό χρηματοοικονομικό τομέα.

Ο κ. Βαν Ρομπόι είπε επίσης πως αναμένει ότι όλες οι χώρες στην περιοχή θα συμβάλουν σε μια ήρεμη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών. Είναι ώρα για συγκράτηση, ώρα για συνεργασία και ώρα για εμπλοκή. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να  βασίζεστε πάνω μου», διαβεβαίωσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως διαβεβαίωσε τον κ. Βαν Ρομπόι ότι η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου θα καταβάλει το άπαν το δυνάμεων της στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της  για τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης στην Ευρώπη δίδοντας προτεραιότητα στις νομοθετικές πράξεις που εμβαθύνουν την ενιαία αγορά, στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, είπε.

Ευχαρίστησε τον κ. Βαν Ρομπόι για το ενδιαφέρον που επέδειξε για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μας και είπε πως θα αξιοποιήσουμε πιθανή βοήθεια από το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Ανέφερε πως έδωσε τις αναγκαίες εξηγήσεις στον κ. Βαν Ρομπόι και τόνισε πως η βασική μας ανάγκη είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι η στήριξη της οικονομίας γενικότερα.

Ο κ. Βαν Ρομπόι είπε πως η συνάντησή τους ήταν πολύ εποικοδομητική και πως συζήτησαν δυο βασικά ζητήματα, τα επακόλουθα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου και την προοπτική της Κυπριακής Προεδρίας.

Ανέφερε πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης και 29ης Ιουνίου συζήτησαν βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη σταθεροποίηση των αγορών, μεσοπρόθεσμες δράσεις για την ώθηση της ανάπτυξης σε συνδυασμό με μακροπρόθεσμο όραμα για την προοπτική ενίσχυσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Είπε πως η εδραίωση μια μακροπρόθεσμης προοπτικής για τη ζώνη του ευρώ είναι μια προτεραιότητα η οποία μας απασχολεί ιδιαίτερα και σημείωσε πως η σύσταση και η δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες που περιλαμβάνει στην ΕΚΤ είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό επίτευγμα και είναι ήδη ένα πρώτο αποτέλεσμα της κοινής μας έκθεσης για την οικονομική και νομισματική ένωση.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν ζητήσει από το Συμβούλιο να εργαστεί με ταχείς ρυθμούς προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα μέχρι το τέλος του έτους, ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτό ε

Keywords
Τυχαία Θέματα