Τροποποίηση του νόμου για τις πτωχεύσεις φυσικών προσώπων συζητά η Επ. Νομικών

17:24 7/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εν μέσω ανησυχιών για αύξηση των πτωχεύσεων λόγω οικονομικών δυσχερειών, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών άρχισε τη συζήτηση νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει τις πτωχεύσεις φυσικών προσώπων.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι η νομοθεσία που διέπει τις πτωχεύσεις είναι από τη δεκαετία του 1960 και διαπιστώνεται ότι αυτή δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους να τη χρησιμοποιούν, αποφεύγοντας να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των πιστωτών τους, ενώ συνεχίζουν να εργάζονται και να δημιουργούν περιουσία

σε όνομα άλλου και αποστερεί από κάποιους που βρίσκονται υπό πτώχευση τη δυνατότητα αποκατάστασης και δραστηριοποίησης στην οικονομία και αποπληρωμή των οφειλών τους.

Οκ. Νικολάου ανέφερε ότι «καταλήξαμε στην κοινή άποψη με το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών (επίσημος παραλήπτης)  όπως στις περιπτώσεις των προσώπων που βρίσκονται σε πτώχευση παρέχεται πραγματική δυνατότητα  αποκατάστασης σε 4 ή 5 χρόνια με ακύρωση του διατάγματος παραλαβής, που τους οδήγησε στη διαδικασία της πτώχευσης.

Εξήγησε ότι στα 4 με 5 χρόνια ο επίσημος παραλήπτης θα μπορεί να ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες για την παραλαβή της περιουσίας του πτωχεύσαντος, να κάνει την αναγκαία διανομή στους πιστωτές του, ώστε η αποκατάσταση να γίνει με τη συμπλήρωση αυτής της διαδικασίας.

Ανέφερε επίσης ότι σε περιπτώσεις που διαδικασία παραλαβής καθυστερεί, ο υπό πτώχευση θα μπορεί μα ζητήσει ακύρωση του διατάγματος παραλαβής και να επανέρχεται υπό πλήρη δικαιώματα και διατηρώντας τις υποχρεώσεις του έναντι των χρεών του και διαπραγματευόμενος ο ίδιος με τους πιστωτές του και έξω από την παρέμβαση του επίσημου παραλήπτη.

Ο κ. Νικολάου είπε πως θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις για πτωχεύσεις που εκκρεμούν, διατυπώνοντας τη θέση ότι θα τερματιστεί η κατάχρηση και η χωρίς πίεση διαφυγή κάποιων από της υποχρέωσης να αποπληρώσουν τους πιστωτές τους.

Απαντώντας σε ερώτηση, εξήγησε επίσης πως κάποιος από τους πιστωτές που παραμένει εγκλωβισμένος μέσα στη διαδικασία του επίσημου παραλήπτη θα μπορεί να αποταθεί στο Δικαστήριο για αποκατάσταση και να στραφεί εναντίον του αποκατασταθέντος πτωχεύσαντα για να πάρει αυτά που του οφείλονται.

Ο κ. Νικολάου είπε πως θα δημιουργηθεί μητρώο πτωχευσάντων στο οποίο να σημειώνονται οι αποκατασταθέντες πτωχεύσαντες.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι το 2009 καταχωρήθηκαν στα Δικαστήρια 1.200 αιτήσεις πτώχευσης και σήμερα οι αιτήσεις πτώχευσης φθάνουν τις 3.500. Είπε ότι εάν δεν γίνουν οι ενδεικνυόμενες τροποποιήσεις ώστε η νομοθεσία να μη λειτουργεί προστατευτικά για αποφυγή καταβολής των οφειλών, θα φθάσουμε στο σημείο ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να τελεί υπό πτώχευση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού, έκανε λόγο για χρόνιες αδυναμίες στην εφαρμογή της νομοθεσίας που οδηγούν σε εκμετάλλευση των ανθρώπων που τελούν υπό πτώχευση και την εκμετάλλευση της διαδικασίας από μια μεγαλύτερη μερίδα που προχωρά σε πτώχευση ή αυτοπτώχευση.

Πρόσ

Keywords
Τυχαία Θέματα