Σχέδιο ΗΠΑ – Τουρκίας για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία

16:33 7/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν στην εφαρμογή ενός νέου σχεδίου για την Συρία, γράφει πρωτοσέλιδα σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αμερικανική πλευρά, που εμφανίζεται απρόθυμη για επέμβαση στη Συρία, επεξεργάζεται μαζί με την Τουρκία άλλα σχέδια για τη Συρία, την στιγμή που ο αριθμός τον νεκρών από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα έχει ξεπεράσει τους 30.000.

Σύμφωνα με το σχέδιο Τουρκίας – ΗΠΑ,

η Ουάσιγκτον θα αναπτύξει αντιαεροπορικά συστήματα Patriot στην Τουρκία για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων σε εύρος 60 χιλιομέτρων στα σύνορα Τουρκίας –Συρίας.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι παρόμοια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στα σύνορα Συρίας – Ιορδανίας. Με αυτόν τον τρόπο, προστίθεται, δεν θα μπορούν πλέον τα αεροπλάνα του καθεστώτος Ασσαντ να βομβαρδίζουν παραμεθόρια χωριά και επίσης η ουδέτερη ζώνη που θα δημιουργηθεί, θα επιτρέψει τους χωρικούς να γυρίσουν πίσω στις εστίες τους και θα δώσει την ευκαιρία στη συριακή αντιπολίτευση να ενδυναμωθεί.

Η εφημερίδα τονίζει ότι αμερικανικός όρος για τα παραπάνω είναι «no boots on the ground» που το ερμηνεύει ως αποκλεισμό του σεναρίου παρουσίας αμερικανικών ή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα