Η νέα Κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει περίπλοκα θέματα, αναφέρει ο Σ. Μαλάς

16:23 7/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση που θα εκλεγεί τον Φεβρουάριο του 2013 θα πρέπει να αναλάβει σημαντικά βήματα για την αναζωογόνηση της οικονομίας και των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, είπε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς.

Μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσε στους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι είναι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου, που η νέα

Κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει τόσα πολλά περίπλοκα θέματα.

Καλωσορίζοντας τους επίσημους καλεσμένους του, ανέφερε ότι η εκλογική εκστρατεία στην Κύπρο είναι μια μακρά διαδικασία που δεικνύει τη σημασία που αποδίδουν οι Κύπριοι, αφού η συμμετοχή του κόσμου στην ψηφοφορία βρίσκεται σε ψηλό ποσοστό σε αντίθεση με άλλες χώρες.

Αναφερόμενος εκτενώς στο Κυπριακό, είπε πως είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που έχει πτυχές του πάνε πίσω στο 1963 και πως σταδιακά μετατρέπεται σε οικονομικό πρόβλημα, καθώς και κοινωνικό πρόβλημα.

Ο κ. Μαλάς είπε πως πρέπει να συνεχίσουμε τις δικοινοτικές διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι την περίοδος 2008-2010 στις διαπραγματεύσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών υπήρξε σημαντική πρόοδος, αλλά η αλλαγή στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας ανέτρεψε την κατάσταση.

Ανέφερε ότι τα πρώτα δύο χρόνια των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ ήταν πολύ παραγωγικά και ειδικά στο θέμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπου υπήρχαν συγκλίσεις.

Δεσμεύθηκε ότι θα πάρει όλες τις θετικές συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στα δύο πρώτα χρόνια των διαπραγματεύσεων και θα κτίσει πάνω σε αυτές χωρίς να επαναλάβει λάθη του παρελθόντος.

Πρόσθεσε ότι μια δυνατή ομόσπονδη κυβέρνηση εξασφαλίζει ότι αν υπάρχει αθέτηση στη λύση του Κυπριακού δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος για διαίρεση του νησιού. Αναφορά έκανε και στην ανάγκη δημιουργίας δυνατών δεσμών με τους Τουρκοκύπριους και ειδικά με τη νεολαία.

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να πιέσουν την Τουρκία ως χώρα μέλος προς ένταξη να επιδείξει καλή θέληση για διευθέτηση του Κυπριακού, κάτι που -όπως είπε- θα είναι και προς όφελος της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση στην Κύπρο, τη συσχέτισε με την παγκόσμια οικονομική και ευρωπαϊκή ύφεση, την κατάσταση στην Ελλάδα και τον κυπριακό τραπεζικό τομέα. Είπε ότι η τρόικα έρχεται αύριο κι αναμένεται ότι μέσα από διαβουλεύσεις θα υπογραφεί το μνημόνιο.

Σε ό,τι αφορά το θέμα εντοπισμού υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, ο κ. Μαλάς είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και πως είναι αποτέλεσμα προσεκτικής στρατηγικής από την παρούσα Κυβέρνηση. Ανέφερε ότι ο εντοπισμός υδρογονανθράκων θα δημιουργήσει συνθήκες για την επίλυση του Κυπριακού και θα ωφελήσει και τους Τουρκοκύπριους.

Keywords
Τυχαία Θέματα