Τρίτο πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης ανακοίνωσε η Fed

10:03 14/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ενέκρινε χθες βράδυ ένα νέο πρόγραμμα για την αναζωογόνηση της αμερικανικής οικονομίας, την ενίσχυση της αγοράς εργασίας και του κατασκευαστικού τομέα, αποφασίζοντας να προχωρήσει επ’ αόριστον στην αγορά χρεογράφων διασφαλιζομένων με υποθήκες, ύψους έως και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μήνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασής της, η Fed

θα αγοράζει εκ νέου τίτλους στις αγορές, αρχής γενομένης από σήμερα Παρασκευή. Αυτό είναι το τρίτο πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης (Quantitative Easing – QE) της Fed τα τελευταία τρία χρόνια.

Η Fed θα αγοράζει τιτλοποιημένα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που εκδίδουν οι οργανισμοί ενυπόθηκων δανείων ενώ ταυτόχρονα υπόσχεται ότι θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιό της σε “εξαιρετικά χαμηλό” επίπεδο τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2015, εάν χρειαστεί.

Το βασικό επιτόκιο της Fed βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, μόλις 0,25%, τα τελευταία τριάμισι χρόνια.

Ανέφερε μόνο ότι η νέα προσπάθεια νομισματικής χαλάρωσης θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να διαπιστώσει σημαντική βελτίωση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, όπου 8,1% των Αμερικανών παραμένουν άνεργοι.

“Το QE3″ θα αυξήσει τις μηνιαίες αγορές της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εν εξελίξει προγραμμάτων, συνολικά στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα, σημειώνει η Fed.

Αυτό “θα πρέπει να αυξήσει περισσότερο την πίεση για μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων γενικότερα και ειδικά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τα οποία θα πρέπει να παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη στον στεγαστικό τομέα, ενθαρρύνοντας τις αγορές και την αναχρηματοδότηση κατοικιών”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι.

Keywords
Τυχαία Θέματα