Τουρκικά δημοσιεύματα για το σχέδιο επίλυσης του Κουρδικού και αφοπλισμού του ΡΚΚ

17:23 8/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την συνάντησή του με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο Ιμραλί επιβεβαίωσε ο κουρδικής καταγωγής ανεξάρτητος Βουλευτής Αχμέτ Τουρκ.

Σύμφωνα με την Σαμπάχ, ο κ. Τουρκ δήλωσε ότι τα αιτήματα του Οτσαλάν σχετίζονται με την ενδυνάμωση της Δημοκρατίας και ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.

Η Βατάν παραθέτει ως αιτήματα του Οτσαλάν την εξίσωση της υπηκοότητας για Τούρκους και Κούρδους στο νέο Σύνταγμα, το δικαίωμα χρήσης της μητρικής γλώσσας στο Δικαστήριο, την αποφυλάκιση των

υπόπτων για συμμετοχή στο KCK, αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει τα πολιτικά κόμματα καθώς και στον εκλογικό νόμο. Η Ραντικάλ αναφέρει ότι στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων με τις συνομιλίες τουρκικού κράτους και Οτσαλάν, το φιλοκουρδικό κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) έχει βγάλει από το τραπέζι τα αιτήματα για ανεξάρτητο Κουρδιστάν, για την δημιουργία ομοσπονδίας και για δημοκρατική αυτονομία.

Σύμφωνα με την Ραντικάλ, επίκειται εφαρμογή σχεδίου 4 σημείων. Πρώτο σημείο είναι η επίσκεψη στο Ιμραλί αντιπροσωπείας του BDP, στην οποία ο Οτσαλάν θα παραδώσει 4 επιστολές που θα εκφράζουν την αποφασιστικότητά του να εργαστεί για την επίλυση του Κουρδικού. Οι επιστολές θα απευθύνονται στο BDP, στο Καντίλ, στην Ευρώπη και στην τουρκική κοινή γνώμη. Δεύτερο σημείο αναφέρεται η ανακήρυξη εκεχειρίας και ακολούθως η αποχώρηση από το τουρκικό έδαφος 4000 μαχητών του ΡΚΚ. Επίσης, το τουρκικό κράτος θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τον αφοπλισμό του ΡΚΚ και τα βήματα γι’ αυτήν την διαδικασία θα αποφασιστούν μαζί με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Στο τέταρτο σημείο που είναι ο αφοπλισμός του ΡΚΚ, σημειώνεται πως πρόκειται για το πλέον ευαίσθητο τμήμα της διαδικασίας και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οτσαλάν διαθέτει σχέδιο για την υλοποίησή του.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι τρία είναι τα πλέον ευαίσθητα σημεία της παραπάνω διαδικασίας, το ζήτημα παροχής γενικής αμνηστίας, να τεθεί ο Οτσαλάν σε κατ’ οίκον περιορισμό και ο αφοπλισμός του ΡΚΚ. Η αβεβαιότητα για τα ζητήματα αυτά, σημειώνεται, θα συνεχιστεί έως το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Η Μιλλιέτ γράφει ότι ο αρχηγός του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα καταγγείλει τις συνομιλίες του τουρκικού κράτους με τον κούρδο ηγέτη και θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι υποκλίνεται στην τρομοκρατία, αλλά και το CHP επειδή υποστηρίζει την κυβέρνηση σε αυτό το θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα