Προειδοποιήσεις Νταβούτογλου προς την Αθήνα για το θέμα της ΑΟΖ στο Αιγαίο

16:56 8/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Προειδοποιήσεις προς την Αθήνα έστειλε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου για το θέμα της ΑΟΖ στο Αιγαίο, όπως γράφει ο τουρκικός Τύπος.

Με τίτλο «Προειδοποίηση στην Αθήνα να αποφύγει μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο» η Ζαμάν αναφέρει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, απαντώντας

σε δημοσιογραφική ερώτηση στο πλαίσιο της συνόδου των Τούρκων Πρέσβεων στη Σμύρνη, κάλεσε την Αθήνα να απόσχει από μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί την θετική ατμόσφαιρα των δεσμών της με την Τουρκία για να εξεύρει λύση στα προβλήματα. Η Ζαμάν προσθέτει ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ανακήρυξη ΑΟΖ σε απόσταση μέχρι 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της, για να ξεκινήσει έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο.

Η Βατάν πρωτοσέλιδα και με τίτλο «Αυτός ο χάρτης θα προκαλέσει κρίση» γράφει ότι σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσίευσαν ελληνικά ΜΜΕ σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο είναι υπό τον έλεγχο της Ελλάδας και δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα για την Τουρκία. Αναφέρει επίσης ότι ελληνικές κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως η Τουρκία δεν μπορεί να εμπλακεί σε κρίση με την Ελλάδα εν μέσω της έντασης με την Συρία και του Κουρδικού προβλήματος. Η ανακοίνωση της Υδρογραφικής Υπηρεσίας των Ελληνικών Ναυτικών Δυνάμεων ταυτόχρονα θα αποτελέσει βάση για την περιοχή ΑΟΖ στην οποία η Αθήνα σχεδιάζει στο μέλλον να προβεί σε έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Με υπότιτλο «Το μεγαλύτερο πρόβλημα το Καστελόριζο» το δημοσίευμα της Βατάν αναφέρει επίσης ότι στον χάρτη παρατηρείται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σαν σκοπό να διεκδικήσει δικαιώματα σχεδόν στο σύνολο της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και γι’ αυτό χρησιμοποιεί την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου. Οι ελληνικές θέσεις στηρίζονται στο ότι τα νησιά για να συνεχίσουν την ύπαρξή τους είναι σε πιο μειονεκτική θέση σε σύγκριση με την ηπειρωτική χώρα και γι’ αυτό τον λόγο, για θα πρέπει να κηρυχθεί ευρύτερη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Αν ληφθεί υπόψη η άποψη αυτή, για ένα νησί το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία όπως το Καστελόριζο, η γύρω σε αυτό περιοχή των 200 μιλίων ανήκει στην Ελλάδα. Δηλαδή δεν μένει για την Τουρκία κανένας σχεδόν τομέας που θα μπορέσει να αναζητήσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, σχολιάζει η εφημερίδα.

Γίνεται αναφορά και στις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ, Δημήτρη Αβραμόπουλο στην εφημερίδα Real News ότι «κανένας δεν μπορεί να μας απειλήσει για ένα θέμα στο οποίο κάθε χώρα έχει δικαίωμα κυριαρχίας. Η Ελλάδα έχει την ικανότητα και διαθέτει την αποφασιστικότητα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της».

Η Σαμπάχ γράφει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε αντίστοιχα βήματα για την αναζήτηση πετρελαίου στο Αιγαίο της Τουρκίας. Το σύνολο του τουρκικού Τύπου αναφέρεται στο θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα