Τοποθέτηση ΚΕΦΕΑ για την τροποποίηση τιμολογιακής πολιτικής

18:05 12/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής για τα φάρμακα, όπως αυτή εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, διασφαλίζει, υπό τις περιστάσεις, την απρόσκοπτη διάθεση πλείστων φαρμάκων στην κυπριακή αγορά, εκτιμά η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ).
Η ΚΕΦΕΑ, σε ανακοίνωση της αναφέρει πως θεωρεί ότι η επικαιροποίηση των τιμών κάθε δύο χρόνια, είναι πολύ λογική για την περίπτωση της Κύπρου.

Αναφέρει ότι μια επανεξέταση σε τακτική βάση εξασφαλίζει ότι οι τοπικές τιµές αντανακλούν την εξέλιξη

των τιµών στις χώρες αναφοράς.
Αυτή η πρόνοια, σημειώνει, περιλαμβάνεται στην κυπριακή νομοθεσία, όμως δεν έχει εφαρμοστεί αποτελεσματικά τα τελευταία χρόνια.

Επαναλαμβάνει, επίσης, την πάγια θέση της ότι το σημερινό «καλάθι» των χωρών αναφοράς, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη για καθορισμό των τιμών στην Κύπρο, αντιπροσωπεύει την κοινωνικο-οικονοµική κατάσταση στη χώρα μας.
Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η τιμή των φαρμάκων στον ιδιωτικό τομέα καθορίζεται από τέσσερις παράγοντες: την εργοστασιακή τιμή, το περιθώριο κέρδους των διανομέων, το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών και το ΦΠΑ.

“Η εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής χωρίς την ταυτόχρονη εισαγωγή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εσόδων των μελών της ΚΕΦΕΑ”, σημειώνεται.
Αν και στο παρόν στάδιο, η Ένωση διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν προβλήματα στην απρόσκοπτη πρόσβαση ασθενών στα πλείστα φάρμακα μέσω του ιδιωτικού τομέα, ωστόσο εκφράζει έντονες ανησυχίες για τα σοβαρά προβλήματα και αδυναμίες που παρουσιάζει το υφιστάμενο σύστημα υγείας.

Παρά το ότι δημιουργεί συνθήκες σχετικής επάρκειας, προκαλεί ανισότητες και εμποδίζει την εισαγωγή νέων πρωτοποριακών φαρμάκων. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, προσθέτει, δεν γίνεται διαχωρισμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τα φάρμακα εντάσσονται γρήγορα στα συνταγολόγια, ο πληθυσμός στο σύνολό του έχει πρόσβαση σε αυτά και οι τιμές είναι ελεγχόμενες.
Η ΚΕΦΕΑ τονίζει την ανάγκη βελτίωσης του τρόπου εισαγωγής και προμήθειας φαρμάκων στον δημόσιο τομέα αφού η ανισότητα που υπάρχει μεταξύ των δυο τομέων –ιδιωτικού και δημόσιου– είναι τεράστια όσον αφορά, αφενός τον υπέρμετρα μεγάλο όγκο ασθενών και χρήσης φαρμάκων και αφετέρου τις πολύ περιορισμένες νέες φαρμακευτικές επιλογές που είναι διαθέσιμες στον δημόσιο τομέα. Η οριστική λύση θα επέλθει, σημειώνει, μόνο με την εφαρμογή ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Τέλος, όσον αφορά την απόφαση της Κυβέρνησης για επανεξέταση και αξιολόγηση της εφαρμοσμένης τιμολογιακής πολιτικής κάθε τέσσερα χρόνια, η ΚΕΦΕΑ υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε τροποποίηση πρέπει να γίνεται ύστερα από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ωστόσο, μια νέα τιμολογιακή πολιτική στο κοντινό μέλλον, θα πρέπει να γίνει παράλληλα με την εισαγωγή ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό θέμα.
Η ΚΕΦΕΑ αμφισβητεί τέλος, την πρώτη αξιολόγηση του 2013 αφού δεν υπάρχει ουσιαστική απόδειξη

Keywords
Τυχαία Θέματα