Το βετεράνο συνδικαλιστή Παντελή Βαρνάβα αποχαιρέτισαν Ε/κ και Τ/κ

12:44 5/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η απώλεια του Παντελή Βαρνάβα θα είναι αισθητή σε όλους, ιδιαίτερα σήμερα που το συνδικαλιστικό κίνημα, δέχεται ολομέτωπες επιθέσεις από τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, οι οποίες θεωρούν την κρίση και τις επιπτώσεις της ως ευκαιρία για να βάλουν χέρι στις κατακτήσεις των εργαζομένων και να συρρικνώσουν όσο μπορούν το ρόλο της συλλογικής δράσης και της συλλογικής σύμβασης, είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης εκφωνώντας επικήδειο λόγο στην κηδεία

του βετεράνου συνδικαλιστή της ΠΕΟ Παντελή Βαρνάβα, που τελέστηκε σήμερα.

Η απώλειά του, πρόσθεσε ο κ. Κυρίτσης, θα είναι αισθητή ιδιαίτερα, σήμερα που οι δυνάμεις του κεφαλαίου, τυγχάνουν δυστυχώς και της ιδιαίτερης στήριξης από τις πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούν το τόπο.

Ο κ. Κυρίτσης σημείωσε ότι ο εκλιπών υπηρέτησε το κίνημα της ΠΕΟ για περισσότερα από 70 χρόνια και έκανε εκτενή αναφορά στην πορεία και τη δράση του Παντελή Βαρνάβα, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ρόλο του για την οργάνωση των Μεταλλωρύχων. «Πήρε μέρος στον αγώνα του τιμαρίθμου το 1944 και ήταν πρωτοπόρος στις απεργίες των μεταλλωρύχων Μαυροβουνιού το 1936, το 1946, το1947 καθώς και στους ηρωικούς απεργιακούς αγώνες του 1948 οι οποίοι συγκλόνισαν την Κύπρο.
Ο Παντελής Βαρνάβα υπήρξε η ψυχή των απεργών με την ιδιότητα του Γραμματέα των μεταλλωρύχων Σκουριώτισσας, Μαυροβουνίου – Ξερού. Ήταν ανάμεσα στις ηγετικές φυσιογνωμίες που με τη καθοδήγηση της ΠΕΟ, οδήγησαν τους αγώνες των χιλιάδων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Μεταλλωρύχων το 1948, οι οποίοι με αυταπάρνηση, ηρωισμό και ταξική προσήλωση έδωσαν τον αγώνα και πέτυχαν θεμελιακές κατακτήσεις για τους εργαζόμενους, το οκτάωρο, το δικαίωμα της οργάνωσης, της συλλογικής σύμβασης», είπε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι λόγω της δράσης του ο Παντελής Βαρνάβα συνελήφθηκε το 1948 μαζί με δεκάδες άλλα ηγετικά στελέχη της ΠΕΟ και εκδιώχτηκε από την ΚΜΕ, καταδικάστηκε επανειλημμένα από τα δικαστήρια της Βρετανικής Αποικιοκρατίας, το Δεκέμβριο του 1955 συνελήφθη από τους Άγγλους αποικιοκράτες με 135 άλλα ηγετικά στελέχη της Αριστεράς και κλείστηκε στα κρατητήρια της Δεκέλειας, της Πύλας, της Κοκκινοτριμιθιάς και στις Κεντρικές Φυλακές για 18 μήνες.

Συνεχίζοντας, ο ΓΓ της ΠΕΟ έκανε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στους αγώνες του Παντελή Βαρνάβα για την επαναπροσέγγιση και την κοινή δράση Ε/ και Τ/κ για ένα κοινό ασφαλισμένο και ευτυχισμένο μέλλον σε μια επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο.

Με την αφυπηρέτησή του από το μηχανισμό της ΠΕΟ, ο εκλιπών έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της ΕΚΥΣΥ, ενώ «υπήρξε ο εμπνευστής, ο νους και η ψυχή της δημιουργίας του ιστορικού Μουσείου της ΠΕΟ». Ανέπτυξε, επίσης, συγγραφική δράση.

Παράλληλα, ανέπτυξε δράση και αναδείχθηκε ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ, το οποίο υπηρέτησε από το 1941

«Θέλουμε να φύγεις ήσυχος. Ήσυχος ότι εμείς, η σημερινή γενιά των στελεχών της ΠΕΟ, θα φροντίσει η ΠΕΟ να συνεχίσει να διαδραματίζει τον καθοδηγητικό και πρωτοποριακό της ρόλο, να είναι το στήριγμα και η δύναμη του εργαζόμενου, παράγοντας δημοκρατικής και προοδευτικής κοινωνικής εξέλιξης. Να συνεχίσει να αποτελεί τον συλλογικό εκφραστή των επιδιώξεων, των διεκδικήσεων αλλά και των κοινωνικών οραματισμών της κυπριακής εργατικής τάξης», κατέληξε ο κ. Κυρίτσης.

Τον Παντελή Βαρνάβα αποχαιρέτισε και Γενικός Γραμματέας της τουρκοκυπριακής συντεχνίας ΝΤΕΒΙΣ, Χασάν Φελλέκ, ο οποίος εξήρε τους αγώνες και δράση του εκλιπόντος, σημειώνοντας ότι «αφήνει πίσω την κληρονομιά ενός τιμημένου αγώνα. Και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε αυτή την κληρονομιά και να την ενισχύσουμε με τους δικούς μας αγώνες».

Ο κ. Φελλέκ είπε, τέλος, ότι «υποσχόμαστε ότι με τη δύναμη που αντλούμε από τις δικές του αρχές και ιδανικά θα συνεχίσουμε τον κοινό μας αγώνα στο δικό του δρόμο χωρίς να λιποψυχήσουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα