Το φυτοφάρμακο DDT συνδέεται με τη νόσο Alzheimer;

12:15 29/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η έκθεση στο φυτοφάρμακο DDT, μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Alzheimer αποδεικνύουν Αμερικανοί ερευνητές.

‘Ερευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘JAMA Neurology’, έδειξε ότι ασθενείς με Alzheimer είχαν τετραπλάσια επίπεδα του φυτοφαρμάκου DDT στον οργανισμό τους σε σχέση με υγιείς ανθρώπους.

Ορισμένες

χώρες χρησιμοποιούν ακόμα το φυτοφάρμακο για τον έλεγχο της ελονοσίας.

Το 1972 καταργήθηκε το DDT στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ακόμα συνιστά τη χρήση του για τον έλεγχο της ελονοσίας.

Το DDT στον οργανισμό διασπάται σε DDE.

Ερευνητική ομάδα του Rutgers University και του Emory University εξέτασε επίπεδα του DDE στο αίμα 86 ανθρώπων με νόσο Alzheimer και συνέκρινε τα αποτελέσματα με αυτά 79 υγιών ανθρώπων παρόμοιας ηλικίας και υποβάθρου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς με Alzheimer είχαν 3,8 φορές περισσότερο επίπεδο DDE.
Ωστόσο η εικόνα δεν είναι σαφής. Ορισμένοι υγιείς είχαν υψηλά επίπεδα DDE, ενώ ορισμένοι ασθενείς με Alzheimer είχαν χαμηλά επίπεδα. Επίσης η νόσος προηγείται της χρήσης του DDT.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φυτοφάρμακο αυξάνει την πιθανότητα για εμφάνιση νόσου Alzheimer και μπορεί να εμπλέκεται στην ανάπτυξη αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο, προάγγελο της νόσου, που συμβάλλουν στον θάνατο των νευρώνων.

Ο καθηγητής Allan Levey, του Alzheimer’s Disease Research Centre στο Emory, δήλωσε ότι πρόκειται για μια από τις πρώτες έρευνες που εντοπίζουν έναν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο Alzheimer.

Η ένταση της επίδρασης είναι μεγάλη, δήλωσε και παρόμοια σε μέγεθος με αυτή του πιο συχνού γενετικού παράγοντα κινδύνου για τη νόσο Alzheimer.

Το ίδρυμα Alzheimer’s Research, στη Βρετανία, σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποδειχτεί ότι το DDT παίζει ρόλο στην άνοια.

Keywords
Τυχαία Θέματα