Σε τρία επίπεδα άρχισαν οι επαφές της Τρόικα

11:18 29/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Σε τρία επίπεδα άρχισαν σήμερα οι επαφές μεταξύ τεχνοκρατών της Τρόικα και των κυπριακών Αρχών, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Τα ζητήματα που αφορούν τα δημόσια οικονομικά θα εξεταστούν στο Υπουργείο Οικονομικών, οι διαρθρωτικές αλλαγές στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (Γραφείο Προγραμματισμού), ενώ τα ζητήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα εξετάζονται στην Κεντρική Τράπεζα.

Τεχνοκράτες

της Τρόικα με τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ και της Νομικής Υπηρεσίας συζήτησαν σε πρωινή συνάντηση θέματα διαχείρισης δημοσίων εσόδων, η συνολική στρατηγική σε θέματα συμμόρφωσης με το φορολογικό πλαίσιο, καθώς και τα επόμενα βήματα στην ενσωμάτων του ΤΕΠ και της Υπηρεσίας ΦΠΑ.

Παράλληλα, στο ΥΠΟΙΚ, θα γίνει ανασκόπηση του βαθμού υλοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2013, θα συζητηθούν οι δημοσιονομικές εξελίξεις, περιλαμβανομένης της απόδοσης των σημαντικότερων δημοσιονομικών μέτρων. Σε παράλληλη χωριστή συνάντηση αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤΚ μαζί με αξιωματούχους της Τρόικα θα εξετάσουν το τρέχων ισοζύγιο πληρωμών (εξαγωγές, εισαγωγές, αγαθά και υπηρεσίες) .

Στις συναντήσεις στο Γραφείο Προγραμματισμού τεχνοκράτες της Τρόικα και η Επίτροπος Μεταρρύθμισης της Δημοσίας Υπηρεσίας Εμανουέλλα Λαμπριανίδου Μουσιούττα μαζί με τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ θα συζητήσουν την πορεία της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας με ιδιαίτερη έμφαση στη μισθοδοσία και τις εργασιακές συνθήκες, το θέμα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων βάσει της απόδοσης, καθώς και τις μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του εμπειρογνωμόνων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο μικροσκόπιο των Τροϊκανών θα τεθεί επίσης το θέμα των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (καταγραφή και νομικό πλαίσιο), ενώ σε χωριστή συνάντηση θα εξεταστεί η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό.

Εξάλλου, στην ΚΤΚ, τεχνοκράτες της Τρόικας μαζί με τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤΚ θα συζητήσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο για το ξέπλυμα χρήματος, αλλά και τις διορθωτικές κινήσεις που έγιναν επί των επισημάνσεων του ελεγκτικού οίκου Deloitte.

Keywords
Τυχαία Θέματα