Το φυσικό αέριο απασχόλησε διάλεξη στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου

10:02 26/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα έργα υποδομής που θα χρειαστούν για την ανάπτυξη του πεδίου φυσικού αερίου του «Αφροδίτη» και την αξιοποίηση άλλων δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου (και πετρελαίου) σε συνάρτηση με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης παρουσίασε την Δευτέρα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου ο Δρ. Κωνσταντίνος Χατζηστάσου από το Διδακτικό προσωπικό του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μηχανικής Πετρελαίων του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά την διάλεξη που είχε ως θέμα «Το κυπριακό

φυσικό αέριο και οι τουρκικές ενεργειακές φιλοδοξίες», «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προοπτικές εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς και στη δημιουργία χερσαίου σταθμού υγροποίησης και πώς αυτές μπορούν να αντικαταστήσουν τα εξαντλούμενα αποθέματα υδρογονανθράκων της Βόρειας Θάλασσας».

Αναλύθηκαν επίσης, «οι προοπτικές συνεργασίας με το Ισραήλ μετά την απόφαση της χώρας να επιτρέψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου».

Επιπλέον, μέσα από την παρουσίαση των σημερινών και μελλοντικών ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας, «εξετάστηκε κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί κάποιας μορφής ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Τέλος, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες κατασκευής αγωγών Κύπρου-Τουρκίας υπό τη σκιά των ηγεμονικών βλέψεων της χώρας και των ενεργειακών «ανασφαλειών» της Κύπρου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η επόμενη διάλεξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014 στις 7:30 μ.μ στο Αμφιθέατρο «Πεύκιος Γεωργιάδης» στ ΤΕΠΑΚ με θέμα: «Από την απόφαση Λοιζΐδου στη Δημόπουλος: Η περιουσιακή πτυχή του Κυπριακού Προβλήματος ενώπιον του ΕΔΑΔ». Εισηγητής ο Δρ. Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα