Κυβερνητική δράση κατά της κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Ακκουγιου ζητά το ΠΕΚ

09:46 26/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Απαιτείται η άμεση δράση της πολιτείας και των οργανωμένων συνόλων ώστε να αποτραπεί η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκουγιου της Τουρκίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Κινήματος Κύπρου (ΠΕΚ) Ανθούλα Ιωαννίδου, προσθέτοντας πως οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η δημιουργία του σταθμού αυτού στα παράλια της νότιας Τουρκίας συνιστούν άμεση απειλή και για

την Κύπρο.

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΠΕΚ και όπως ανέφερε η κ. Ιωαννίδου «φέτος κλείνουν 23 χρόνια από την ημέρα ίδρυσης του Κινήματος. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την όξυνση των περιβαλλοντικών προβλημάτων τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ευθύνες ενός Κινήματος όπως το ΠΕΚ, πολλαπλασιάζονται, καθώς το πρόβλημα του περιβάλλοντος αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή για το μέλλον του πλανήτη».

Πρόσθεσε ότι «ειδικά για την Κύπρο η καταστροφή του περιβάλλοντος λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο. Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη οικιστικών μονάδων εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, οι κλιματικές αλλαγές, η μη ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η έλλειψη πολλές φορές αξιόπιστων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από προγράμματα ή έργα, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή».
Το ΠΕΚ, είπε η κ. Ιωαννίδου, θεωρεί ότι “οι κλιματικές αλλαγές είναι ίσως η μεγαλύτερη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις παγκοσμίως συμφωνούν ότι η αιτία για τις κλιματικές αλλαγές είναι η υπερεκμετάλλευση των ανθρώπων και της φύσης μέσα από το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης και οι επιπτώσεις τους θα είναι καταστροφικές».

Εξήγησε ότι για να σταματήσουμε αυτές τις επιπτώσεις «θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος παραγωγής, ο τρόπος που ο κόσμος καταναλώνει και αντιλαμβάνεται την ενέργεια, ενώ πρέπει να πετύχουμε μια ριζικά διαφοροποιημένη ενεργειακή πολιτική. Η παγκόσμια οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων έχει επιφέρει πολλές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον».
Στο πλαίσιο των εξελίξεων που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, με τη συζήτηση μέτρων για ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, πρόσθεσε η κ. Ιωαννίδου, υπάρχει η ανάγκη να στραφούμε σε μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης με μεγαλύτερο σεβασμό στο περιβάλλον με αναπτύξεις που είναι φιλικές στο περιβάλλον και τους ανθρώπους, δηλαδή μικρής κλίμακας αναπτύξεις που δίνουν τη δυνατότητα εργασίας κυρίως στους νέους.

Ανέφερε ακόμα ότι το ΠΕΚ τάσσεται υπέρ της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πλαισίων στις οροφές των σπιτιών και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων, που ουσιαστικά θα αποτελέσει λύση στο πρόβλημα της χωροθέτησης ΑΠΕ. Επίσης, θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν τα κίνητρα για μονώσεις και σχεδιασμό βιοκλιματικών κτιρίων, για αγορά ηλεκτρικών συσκευών που εξοικονομούν ενέργεια, αγορά υβριδικών αυτοκινήτων ή αυτοκινήτων με λιγότερη κατανάλωση καυσίμων για την μείωση εκπομπής αερίων ρύπων.
Σε ερώτηση για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκουγιου της Τουρκίας, η Πρόεδρος του ΠΕΚ απάντησε πως «απαιτείται η άμεση δράση της πολιτείας και των οργανωμένων συνόλων, ώστε να αποτραπεί η κατασκευή του εργοστασίου αυτού” και σημείωσε ότι “οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η δημιουργία πυρηνικού σταθμού στα παράλια της νότιας Τουρκίας συνιστά άμεση απειλή και για τον τόπο μας».

Ερωτηθείσα κατά πόσον το Κίνημα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης, η κ. Ιωαννίδου απάντησε πως «αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα λόγω κυρίως της περικοπής της χορηγίας που λαμβάναμε μέχρι σήμερα από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Ωστόσο, με την εθελοντική βοήθεια της Επιτροπής και τις συνδρομές των μελών μας προσπαθήσαμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας με την διοργάνωση διαλέξεων για ενημέρωση του κοινού και ενημέρωσης στα σχολεία».
Οσον αφορά τη νέα Επιτροπή που είχε εκλεγεί κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης είπε πως «θα πρέπει να βρει τρόπους οικονομικής ενίσχυσης του Κινήματος για να μπορέσει να συνεχίσει την προσφορά του στο περιβάλλον τόσο τοπικά όσο και σε ολόκληρη την Κύπρο. Επίσης αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας επιστημονικών συνεργατών, οι οποίοι εκτός από τις γνώσεις τους για το περιβάλλον, θα καθοδηγούν και θα συμβουλεύουν, σε περιπτώσεις αποφάσεων και τοποθετήσεων για διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος».

Σημείωσε επίσης ότι «με γνώμονα πάντα το καλό του περιβάλλοντος και της κοινωνίας, θα αγωνιστούμε για να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο ο ρόλος του ΠΕΚ. Μαζί με τα άλλα περιβαλλοντικά κινήματα στην Κύπρο και στο εξωτερικό πρέπει να δώσουμε ελπίδα σε μια εποχή που το περιβάλλον, δυστυχώς, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έχει υποβαθμιστεί με τρομακτικές συνέπειες σε ολόκληρο το πλανήτη» κατέληξε η κ. Ιωαννίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα