Το Ευρωκοινοβούλιο συζητεί σήμερα τη δημιουργία Ένωσης Τραπεζών

12:52 26/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητεί σήμερα τα σχέδια για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη, με τα μέλη του ενδεχομένως να αυξήσουν τις ανησυχίες ότι το όλο έργο, που έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει την κρίση, θα μπορούσε να ενσπείρει τη διχόνοια εντός της ΕΕ των “27″.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι Βρυξέλλες πρότειναν όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εποπτεύει όλες τις τράπεζες

της Ευρωζώνης ως ένα πρώτο βήμα προς τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης, υπό την οποία τα 17 κράτη μέλη θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα ενιαίο μέτωπο για στήριξη των τραπεζών τους.

Ωστόσο, το σχέδιο έχει προκαλέσει ανησυχίες σε 10 άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δικά τους νομίσματα, που θα επηρεαστούν έμμεσα. Είναι ελεύθερα αν θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αλλά πολλά κράτη ίσως δεν το πράξουν τελικά.

Η Βρετανία, που διαθέτει το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης, στο Λονδίνο, δεν θα συμμετάσχει, αλλά αποφεύγει να επικρίνει ανοιχτά τους σχεδιασμούς. Άλλες Κυβερνήσεις έχουν εκφράσει δημοσίως τις επιφυλάξεις τους.

“Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τραπεζική ένωση έχει το πρόβλημα ότι το καθιστά πολύ δύσκολο για τις χώρες που είναι εκτός Ευρωζώνης”, είπε ο Γερμανός Sven Giegold, μέλος του κοινοβουλίου.

“Έχουμε ένα μεγάλο ενδιαφέρον ότι οι χώρες εκτός (Ευρωζώνης) έχουν δικαίωμα ψήφου για να σταματήσει μια διάσπαση μεταξύ χωρών όπως είναι η Πολωνία και η Γερμανία”, είπε ο κ. Giegold, ο οποίος θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στις συζητήσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες για το σχέδιο. “Το ίδιο ισχύει και για τη Σουηδία».

Νομικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα έχει λόγο στην ετοιμασία νομοθεσίας που θα στηρίξει μια Ένωση τραπεζών.Αλλά έχει την εξουσία να τροποποιήσει άλλες σημαντικές χρηματοπιστωτικές ρυθμίσεις και είναι πιθανό να ασκήσει την επιρροή του στην αλλαγή του νέου καθεστώτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα