Επιστροφή των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ρεπορτάζ

12:23 26/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στον Ασώματο και την Αγία Μαρίνα στα κατεχόμενα ετοιμάζονται να επιστρέψουν οι Μαρωνίτες που κάποτε είχαν πληθυσμό 50.000 στην Κύπρο και τώρα στις ελεύθερες περιοχές φτάνουν τις 6.000 σύμφωνα με ρεπορτάζ της Κίπρις.

Στον Κορμακίτη και τα Καρπάσια, προστίθεται, ζουν σήμερα μερικές εκατοντάδες μόνο. Όπως αναφέρεται, περίπου 100 Μαρωνίτες ζουν στον Κορμακίτη, 11 στα Καρπάσια και μία γυναίκα στον Ασώματο, ενώ στην Αγία Μαρίνα δεν ζει κανείς.

Πριν την τουρκική εισβολή του 1974 και συγκεκριμένα κατά την απογραφή

του 1960, σε αυτά τα μαρωνίτικα χωριά κατοικούσαν περίπου 2750 άτομα, αναφέρει το δημοσίευμα. Σήμερα, πιστεύεται ότι στις ελεύθερες περιοχές ζουν περίπου 6,000 Μαρωνίτες.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Γιανούλλας Ορφανού, η οποία κατάγεται από τον Ασώματο και εκτελεί χρέη κοινοτάρχη του χωριού Καρπάσια, οι Μαρωνίτες που εγκατέλειψαν τα κατεχόμενα μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και τώρα διαβιούν στις ελεύθερες περιοχές, επιθυμούν να επιστρέψουν στα χωριά τους.

Σημείωσε επίσης ότι τους δόθηκαν και υποσχέσεις ότι θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν στον Ασώματο. Ο κατοχικός στρατός ήδη τους έχει επιστρέψει το σχολείο στον Ασώματο, ενώ έχουν γίνει και έξοδα 1000 ευρώ για επιδιορθώσεις της εκκλησίας. Η Κίπρις υπενθυμίζει ότι πριν λίγες μέρες μια ομάδα Μαρωνιτών της Αγίας Μαρίνας, επισκέφθηκε τον Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου και εξέφρασε την επιθυμία για επιστροφή στα χωριά Αγία Μαρίνα και Ασώματο.

Keywords
Τυχαία Θέματα