Το ΔΝΤ επιμένει σε κούρεμα καταθέσεων, αλλά ο ΠτΔ δεν θα το δεχθεί, δηλώνει από τις ΗΠΑ, ο Α. Νεοφύτου

09:13 9/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το μήνυμα ότι οι Ελληνες της Κύπρου θα ξεπεράσουν και τις οικονομικές δυσκολίες, όπως έχουν ξεπεράσει κι άλλες δύσκολες καταστάσεις στο παρελθόν, έδωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

Στην ομιλία του αναφέρθηκε

κυρίως στο ρόλο της κυπριακής παροικίας της Αμερικής και της Ομογένειας, που ευχαρίστησε προσωπικά αλλά κι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για όσα κάνουν για την Κύπρο, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις αναφέρθηκε και στις οικονομικές εξελίξεις.

Μιλώντας για τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον με τον αναπληρωτή εκτελεστικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ερικ Λίπτον και άλλους αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως «δυστυχώς οι θέσεις τους είναι σκληρές για την Κύπρο και επιμένουν για κούρεμα των καταθέσεων. Το κάναμε ξεκάθαρα πως κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό και δεν θα το δεχθούμε».

Όπως εξήγησε, η Κύπρος δεν είναι βιομηχανική χώρα, αλλά στηρίζει την οικονομία της στις υπηρεσίες και στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Κι ότι «κούρεμα» καταθέσεων σημαίνει ότι θα πληγεί η εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό μας σύστημα.

«Παραμένουν στις θέσεις τους, όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ κάτι που θα πλήξει τα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας. Γιατί η διάβρωση των θεμελίων της κυπριακής οικονομίας διαβρώνει και τις προσπάθειές μας για λύση του κυπριακού».

Ο κ. Νεοφύτου που ήλθε στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στο συνέδριο του Αμερικανο-Ισραηλινού λόμπι (AIPAC) επισήμανε και τη σημασία των σχέσεων με το Εβραϊκό λόμπι, αλλά και τη μεγάλη σημασία των στενών σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ.

«Γύρω από την Κύπρο και το Ισραήλ υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια μουσουλμάνων και Αράβων και μόνο δύο μη μουσουλμανικά κράτη και πραγματικές δημοκρατίες. Η Κύπρος και το Ισραήλ. Η Κύπρος, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, αποτελεί τη μοναδική διέξοδο του Ισραήλ προς την Ευρώπη και τη Δύση. Δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ η τουρκοποίηση της Κύπρου. Είναι προς το συμφέρον του η Κύπρος να παραμείνει ελληνική, γιατί περιτριγυρίζεται από δεκάδες εκατομμύρια Αράβων και μουσουλμάνων».

Είπε πως έγινε δέκτης παραπόνων του Εβραϊκού λόμπι, για την αναβάθμιση από την κυβέρνηση Χριστόφια, λίγες μέρες προ της λήξης της θητείας της, του διπλωματικού στάτους των Παλαιστινίων. Επισήμανε τέλος ότι αυτό που δεν κατορθώσαμε επί δεκαετίες το πέτυχε ο αυταρχισμός και η μισαλλοδοξία του Ταγίπ Ερντογάν, που έφερε κοντά μας το Ισραήλ.

Στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε τη συγκίνησή του που βρίσκεται πάλι μεταξύ φίλων, μνημονεύοντας ιδιαίτερα τους ομογενείς εστιάτορες κοντά στους οποίους εργάστηκε όταν σπούδαζε στη Νέα Υόρκη κι οποίοι ήταν μεταξύ των παρόντων στην εκδήλωση.

Είπε για τους ομογενείς πως όχι μόνο κρατούν τα ήθη και τα έθιμά τους, αλλά δίνουν με πάθος και ανιδιοτέλεια τη μάχη για την Κύπρο.
«Σας ευχαριστώ όλους για τους αγώνες που κάνετε, για να προστατεύσετε την Κύπρο και την Ελλάδα, με προσωπικό κόστος», ανέφερε.

Ο κ. Νεοφύτου μετέφερε στην παροικία τους χαιρετισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος – όπως είπε – προγραμματίζει να συμπεριλάβει την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη στις πρώτες του επισκέψεις στο εξωτερικό.

Μιλώντας για τις οικονομικές εξελίξεις, είπε ότι «οι Ελληνες είμαστε υπερήφανες λαός, που τα τελευταία χρόνια, τόσο ο Μητροπολιτικός, όσο κι ο Κυπριακός Ελληνισμός. πέραν της εθνικής ταπείνωσης για τέσσερεις δεκαετίες μετά την εισβολή, νιώθουμε ταπεινωμένοι να επαιτούμε οικονομική βοήθεια».

Ωστόσο, συμπλήρωσε «οι Έλληνες έχουμε γινάτι και πείσμα και θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».

Καταλήγοντας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το όραμα του κάθε Κύπριου είναι να ξαναδούμε της Κύπρο ελεύθερη κι επανενωμένη.

«Να περπατούμε ελεύθεροι στα ακρογιάλια της Κερύνειας και να προσκυνούμε τον Απόστολο Ανδρέα. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, μέχρι την επανένωση της πατρίδας μας».

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου, Φίλιπ Κρίστοφερ, παρουσιάζοντας τον κ. Αβέρωφ είπε πως είναι άνθρωπος της παροικίας, καθώς σπούδασε και εργάστηκε στην Αμερική.

«Ξέρει τι σημαίνει να είσαι στις ΗΠΑ. Κάτι που πολύ δεν γνωρίζουν είναι πως όλοι εμείς εδώ είμαστε εθελοντές για την Ελλάδα και την Κύπρο και για 38 χρόνια ταξιδεύουμε με προορισμό την Κερύνεια».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Πανίκος Παπανικολάου, μίλησε για τις στενές σχέσεις της παροικίας με την Κύπρο.

«Η παροικία μας δεν είναι κομματικοποιημένη. Το κόμμα μας είναι η Κύπρος κι ο στόχος μας η στενή συνεργασία με την εκάστοτε κυπριακή κυβέρνηση».

Εξέφρασε την ελπίδα, η κυπριακή παροικία εργαζόμενη στενά με την ελληνική και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, θα βρει τρόπους να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων μας.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, χαρακτήρισε τη μεγάλη προσέλευση δείγμα της εκτίμησης που τρέφει η παροικία στο πρόσωπο του Αβέρωφ Νεοφύτου και αναφέρθηκε στους στόχους της επίσκεψή του, όπως και τις επαφές που είχε στον ΟΗΕ.

«Ήταν μία εθνική αποστολή. Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει διπλή πρόκληση. Τη συνεχιζόμενη διαίρεση και κατοχή και την πρόκληση της ανόρθωσης της οικονομίας».

Καταλήγοντας, είπε πως καθώς πλησιάζουμε το ορόσημο της 40ής επετείου της τουρκικής εισβολής, αυτό αποτελεί προσκλητήριο αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, Γιώργος Ηλιόπουλος και Κούλα Σοφιανού, ενώ παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδης και πολλοί παράγοντες ελλαδικών και κυπριακών οργανώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα