Στα «βράχια» ρίχνει το σχέδιο της τρόικα όσους δεν ρύθμισαν τα χρέη τους

07:28 9/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Αν περάσει αυτό το σχέδιο ρίχνει στα «βράχια» όλους όσοι περίμεναν τις νέες ρυθμίσεις για να ξοφλήσουν τα χρέη τους. Για τα «κόκκινα δάνεια» ίσως υπάρξει συμφωνία κοντά στα όσα προτείνει η Κυβέρνηση.

Οι πιστωτές μας ζητούν την επιβολή «πλαφόν» 12 δόσεων στην νέα -και από ότι φαίνεται κοινή- ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια διεμήνυσαν στον υπουργό Εργασίας Γιάννης Βρούτση και τον πρόεδρο

του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνο Τσακλόγλου ότι μπορούν να ανάψουν το «πράσινο φως» το πολύ σε 24 δόσεις και αυτές στην περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι συνεπής, ενώ ζήτησαν και σύνδεση της ρύθμισης με δέσμευση εισοδημάτων και περιουσίας για την πληρωμή της οφειλής.

Η τρόικα δηλαδή απαιτεί η νέα -κοινή- ρύθμιση να είναι πιο «σφιχτή» ακόμα και από την υφιστάμενη και ζητά:

- ο αριθμός των δόσεων να μην ξεπερνά τις 12 ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις να μπορεί να αυξηθεί στις 24.

- ο αριθμός των δόσεων να αυξάνεται εφόσον ο φορολογούμενος δεσμευτεί με τα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία για την πληρωμή της οφειλής.

- το επιτόκιο της ρύθμισης να είναι σχετικά υψηλό προκειμένου να λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους οφειλέτες.

- να αποκλείονται πλήρως από τη ρύθμιση όσοι στο παρελθόν ήταν ασυνεπείς σε ρυθμίσεις που τους έχουν χορηγηθεί.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας «παλεύει» για δυο ρυθμίσεις:

• μια πάγια με τουλάχιστον 12 δόσεις και

• μια «ύστατης ευκαιρίας» με περισσότερες δόσεις τουλάχιστον για όσους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Οι τεχνοκράτες της τρόικας όμως δεν φαίνεται να συζητούν το ενδεχόμενο διαφορετικών ρυθμίσεων, δηλαδή μία πάγια για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τις εφορίες και μία έκτακτη που θα αφορά μόνο την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία.

Συζητήσεις επί συζητήσεων γίνονται και για την ρύθμιση που αφορά στα «κόκκινα δάνεια»: Η τρόικα έχει βάλει «πάγο» στα σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης για περίοδο χάριτος -οπότε και θα καταβάλλονται μόνον οι τόκοι- 4 ετών σε όσους έχουν δυσκολίες αποπληρωμής των δανείων τους. Βάσει των αρχικών σχεδίων μια τέτοια ρύθμιση θα άγγιζε όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα 25.000 ευρώ και έχουν υποστεί μείωση τουλάχιστον 35% στα εισοδήματά τους τα δύο τελευταία χρόνια.

Μια πρώτη σύσκεψη ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έγινε και θα ακολουθήσουν και άλλες από Δευτέρα. Πηγές που μετέχουν σε αυτές εκτιμούν πάντως ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει σύγκλιση απόψεων κοντά στα όσα σχεδιάζει η Κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα