Το ΔΗΚΟ για Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, Eurogroup και πρόταση ΑΚΕΛ

19:26 14/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η κεντρική κατεύθυνση της εξωτερικής μας πολιτικής θα πρέπει να είναι η πλήρης και ενεργητική συμμετοχή της Κύπρου σε όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές, θεσμούς και όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος Κίκης Θεοδότου, προσθέτοντας ότι «είναι μέσα στα πλαίσια αυτά που το ΔΗΚΟ στηρίζει και βλέπει τη συμμετοχή

της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη».

Όπως αναφέρει το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του, ο κ. Θεοδότου ανέφερε ότι «εάν αυτό γίνει κατορθωτό θεωρούμε ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ».

«Ωστόσο, θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η επίτευξη του στόχου αυτού, δηλαδή της συμμετοχής μας στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, δεν θα πρέπει και δεν μπορεί να συνοδεύεται με δυσανάλογες ανταποδόσεις από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσον αφορά τις ανησυχίες που εκφράζονται από ορισμένους για τυχόν ενόχληση τρίτων χωρών, και στην προκειμένη περίπτωση της Ρωσίας, θεωρούμε ότι μια τέτοια αντίδραση είναι υπερβολική, αφού και η ίδια η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ήδη ενταγμένη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», πρόσθεσε.

Απόφαση Eurogroup
——————–

Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει τη χθεσινή αναμενόμενη, αλλά και συνάμα θετική εξέλιξη που αφορά την αποδέσμευση της πρώτης δόση από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, είπε ο κ. Θεοδότου.

«Η αποδέσμευση του ποσού των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ συμβάλλει σημαντικά στην σταθεροποίηση της οικονομίας μας. Το ΔΗ.ΚΟ θεωρεί την απόφαση ως αναμενόμενη αφού ως Κράτος έχουμε υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις οι οποίες πηγάζουν μέσα από το μνημόνιο. Για ακόμη μια φορά την καλωσορίζουμε. Παρόλα αυτά, το ΔΗ.ΚΟ εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι κάποιες χώρες, ακόμη και μετά την εφαρμογή των σκληρών μέτρων που μας έχουν επιβληθεί επιμένουν να κινούνται στη βάση των δικών τους οικονομικών συμφερόντων ή και σκοπιμοτήτων και όχι στη βάση της κορυφαίας αρχής της Ε.Ε, της κοινοτικής αλληλεγγύης», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι αντί κάποιοι να απολογηθούν για τις ατεκμηρίωτες και αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος της Κύπρου περί ξεπλύματος βρόμικου χρήματος «δυστυχώς εντελώς απροκάλυπτα αμφισβητούν και τις μελέτες που εκπονήθηκαν από ανεξάρτητους οίκους που καταρρίπτουν το μύθο περί ύπαρξης ξεπλύματος βρόμικου χρήματος».

Πρόταση ΑΚΕΛ

————–

Εξάλλου, ο κ. Θεοδότου είπε ότι «θέλουμε πραγματικά να συγχαρούμε το ΑΚΕΛ για την ανάλυση των αρνητικών σημείων του μνημονίου και να συμφωνήσουμε μαζί του ότι οι πολιτικές σκληρής λιτότητας από μόνες τους δεν συμβάλλουν και δεν βοηθούν στην ανάκαμψη της οικονομίας».

«Θα ήταν, βεβαίως, προτιμότερο, αν το ΑΚΕΛ και η Κυβέρνηση Χριστόφια αυτές τις ανησυχίες και προβληματισμούς τους σκέφτονταν ενωρίτερα, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μην οδηγηθεί η Κύπρος στο Μηχανισμό Στήριξης. Κατανοούμε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ για να δικαιώσει τη πάγια θέση του ΑΚΕΛ εναντίον της Ευρώπης και του ευρώ, αλλά θεωρούμε πως αυτή τη στιγμή, όλοι μας έχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη να εργαστούμε προς την επίτευξη του κύριου στόχου, που δεν είναι άλλος από τη σταθεροποίηση της οικονομίας μας και τη διαμόρφωση μιας συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Θεοδότου είπε πως «αυτό που μας εκπλήσσει, όμως περισσότερο, είναι που το ΑΚΕΛ το οποίο παρουσιάζεται ως προστάτης της φτωχολογιάς, υποστηρίζει την επιστροφή μας στη λίρα ή σε ένα υποτιμημένο νόμισμα, γεγονός που θα καταστήσει ουσιαστικά τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους».

Keywords
Τυχαία Θέματα