ΕCO-FIN: Εντολή στην Κομισιόν για φορολογική συνεργασία με 5 τρίτες χώρες

19:20 14/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Συμβούλιο Υπουργών ΕCO-FIN έδωσε σήμερα εντολή στην Κομισιόν να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή στοιχείων με πέντε τρίτα ευρωπαϊκά κράτη και κρατίδια, στα οποία υπάρχουν καταθέσεις κοινοτικών υπηκόων.

Πρόκειται για την Ελβετία, το Μονακό, την Ανδόρα, τον Αγιο Μαρίνο και το Λιχνενστάιν με τις οποίες η Κομισιόν θα ξεκινήσει συζητήσεις, στην ουσία θα ζητήσει να προχωρήσουν στην αυτόματη ανταλλαγή στοιχείων σχετικά με τις καταθέσεις.

Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας της ΕΕ με στόχο την

καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, η οποία κοστίζει σε απώλειες εσόδων στα κράτη μέλη 1 τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου συζητήθηκε και το θέμα της τροποποίησης της κοινοτικής οδηγίας για τη φορολογία των τόκων των καταθέσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία λόγω της άρνησης της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου να συναινέσουν στην τροποποίηση αυτή.

Σήμερα 25 κράτη μέλη ανταλλάσουν μεταξύ τους στοιχεία σχετικά με τους τόκους των καταθέσεων των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Οι δύο προαναφερόμενες χώρες, έχουν λάβει εξαίρεση μέχρι το 2015 από τις διατάξεις της οδηγίας, σύμφωνα με την οποία τους επιτρέπεται να διατηρούν την ανωνυμία των πελατών τους καταθετών που έχουν μόνιμη κατοικία άλλο κράτος μέλος, επιβάλλοντας ένα φόρο στους τόκους της τάξης του 35%. Ενα μέρος αυτού του φόρου τον αποδίδουν στο κράτος φορολογικής κατοικίας του καταθέτη, χωρίς να αποκαλύπτουν τα στοιχεία του.

Οι δύο χώρες πιέζονται να παραιτηθούν αυτής της εξαίρεσης, ώστε να μπορέσει στην συνέχεια η ΕΕ να διαπραγματευθεί με τρίτες χώρες να κάνουν το ίδιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε επιστολή που έστειλε την προηγούμενη βδομάδα στους Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής (22 Μαΐου), τους κάλεσε να συμφωνήσουν στην αυτόματη ανταλλαγή στοιχείων πέραν των καταθέσεων και σε άλλες πηγές εισοδήματος, όπως οι ασφάλειες ζωής, τα έσοδα από ακίνητα, από παραστάσεις, για παράδειγμα, μελών διοικητικών συμβουλίων επιχειρήσεων και από εργασία. Η κοινοτική οδηγία που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2013, προβλέπει την ανταλλαγή στοιχείων για τις παραπάνω πηγές εισοδήματος από το 2015, όχι αυτόματα, αλλά μετά από σχετικό αίτημα ενδιαφερόμενου κράτους μέλους και όχι για όλες τις παραπάνω κατηγορίες εισοδήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα