Το 4,9% των Κυπρίων πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

15:30 18/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην Κύπρο το 4,9% περίπου του πληθυσμού πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια βάσει επιδημιολογικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε το 2008 από την Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας δήλωσε την Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης προσθέτοντας ότι το 51,7% των ατόμων δεν γνώριζαν ότι πάσχουν από την νόσο.

Κηρύττοντας την έναρξη της εβδομάδας ενημέρωσης για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (18-24 Νοεμβρίου 2013), ο Υπουργός Υγείας

είπε ότι «η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι σήμερα η τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου και την πέμπτη αιτία αναπηρίας».

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι «σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερο από 3 εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας και περισσότερο από 65 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από την νόσο».

Πρόσθεσε ότι «στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 300,000 άτομα λόγω της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας».

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «η επίπτωση, η νοσηρότητα και η θνησιμότητα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας ποικίλλει ανάμεσα στις διάφορες χώρες και ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες της ίδιας χώρας» προσθέτοντας ότι «η επίπτωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας στην Ευρώπη κυμαίνεται από 4% έως 10%».

Αναφερόμενος στο μήνυμα για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια το οποίο είναι «Δεν είναι πολύ αργά», ο κ. Πετρίδης είπε ότι «το θετικό αυτό μήνυμα θέλει να δώσει έμφαση στις σημαντικές εκείνες παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν το αναπνευστικό σύστημα σε οποιοδήποτε στάδιο πριν ή μετά την διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας».

Σημείωσε ότι «η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μη αναστρέψιμη και θεραπεύσιμη ασθένεια ενώ η αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπισή της θα πρέπει να βασίζεται σε στοχευμένα προγράμματα προαγωγής υγείας, πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης».

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι «όσον αφορά την αντιμετώπιση της Χρόνια Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας στην Κύπρο, το Υπουργείο Υγείας προσφέρει τις υπηρεσίες του μέσω των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων και ιδιαίτερα μέσω των Πνευμονολογικών Κλινικών, μέσω της συνεχούς ενδυνάμωσης και αναβάθμισης των προγραμμάτων πρόληψης και ενημέρωσης και μέσω της συνεχούς συνεργασίας με μη κυβερνητικούς οργανισμούς».

Ανέφερε ότι «για την αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, μίας χρόνιας νόσου με σοβαρές επιδημιολογικές επιπτώσεις, χρειάζεται συνεχής συλλογική προσπάθεια» διαβεβαιώνοντας, καταλήγοντας, ότι «το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά στηρίζουμε το δύσκολο έργο του Σωματείου Πνευμονοπαθών Κύπρου».

Κατά την διάρκεια της εβδομάδας ενημέρωσης για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια θα διεξάγονται δωρεάν σπιρομετρήσεις και ενημέρωση για τρόπους διακοπής καπνίσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα