Τ/κ ‘πολιτικοί’ αναφέρονται στην Κυπριακή Προεδρία και στο σχέδιο Β

14:03 26/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η τουρκική πλευρά πάντα έχει ένα σχέδιο Β, δήλωσε ο «πρωθυπουργός» Ιρσέν Κουτσιούκ, προσθέτοντας ότι χρειάζεται η βούληση και των δύο πλευρών για την επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών ενώ ισχυρίστηκε πως δεν βλέπουν τον Πρόεδρο Χριστόφια να έχει τη βούληση που θα εξασφαλίσει θετικές εξελίξεις.

Σε συνέντευξή του στο ”τ/κ πρακτορείο ειδήσεων” (ΤΑΚ), ο κ. Κιουτσιούκ αναφέρθηκε στην ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία την 1η Ιουλίου, λέγοντας ότι τότε αρχίζει μια επικίνδυνη περίοδος για τη συνέχιση των διαδικασιών των συνομιλιών, τόσο για την Τουρκία όσο και το ψευδοκράτος.

Προβλέπεται,

είπε, ότι θα υπάρξει το λιγότερο μια καθυστέρηση έξι μηνών, ενώ για τη μη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης από τον ΓΓ των ΗΕ, με το αιτολογικό ότι «δεν επιτεύχθηκε ικανοποιητική πρόοδος στο Κυπριακό», ανέφερε ότι υπό τις συνθήκες αυτές οι συνομιλίες μπορούν να σταματήσουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή να υποβαθμιστούν. Είναι εμφανές, συνέχισε, ότι στο διάστημα αυτό δεν είναι εφικτό να γίνουν διαπραγματεύσεις και να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα.

Αναφερόμενος σε πιθανό σχέδιο Β της τ/κ πλευράς, ο κ. Κουτσιούκ είπε ότι πάντα έχουν ένα σχέδιο Β, προσθέτοντας ότι οι νέες συνθήκες πρέπει να τύχουν αξιολόγησης τόσο στο ψευδοκράτος, όσο και στην Αγκυρα. Ο Ντερβίς Έρογλου, ανέφερε, θα προβεί σε αξιολόγηση της νέας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί τόσο με το «υπουργικό συμβούλιο», όσο και με τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα και την Αγκυρα και ακολούθως θα αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Χαμπερντάρ ο «υπουργός εξωτερικών», Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά έχει σχέδιο Β, ωστόσο δεν μπορεί να το φέρει στην ημερήσια διάταξη αυτή τη στιγμή. Πρόσθεσε ότι δεν τους προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ο ΓΓ των ΗΕ δεν συγκάλεσε πολυμερή διάσκεψη, επειδή οι ίδιοι γνώριζαν ότι δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Υποστήριξε ακόμη ότι ο Μπαν Γκι μουν έμεινε ανίσχυρος, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να παραβλεφθεί και η επιρροή που του ασκούν η Ρωσία και η Κίνα. «Γίνεται αυτό που θέλουν οι Ε/κ. Εμείς δεν κάναμε λόγο για σχέδιο Β, αλλά δεν είναι ότι δεν έχουμε σχέδιο Β». Η τ/κ πλευρά, κατέληξε, θα κινηθεί σύμφωνα με την έκθεση που θα υποβάλει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου της λεγόμενης προεδρίας, Οσμάν Ερτούγ αναφέρθηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη την οποία διοργάνωσε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα επ’ ευκαιρία της 8ης επετείου του δημοψηφίσματος του 2004, λέγοντας ότι εάν σκοπός της τ/κ πλευράς ήταν να διατηρεί μια αδιάλλακτη στάση στο Κυπριακό, τότε δεν θα ήταν η πλευρά η οποία ετοίμασε και υπέβαλε τις πιο πολλές και τις πιο εποικοδομητικές και γεφυρωτικές προτάσεις, ούτε θα κέρδιζε την εκτίμηση και τη συμπάθεια των ΗΕ και του διεθνούς παράγοντα.

Όσοι ισχυρίζονται ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στις απευθείας συνομιλίες, είπε ο κ. Ερτούγ, είτε δεν έχουν διαβάσει τις εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ, είτε

Keywords
Τυχαία Θέματα