Την πρόταση «Εθνική Πρωτοβουλία Πολιτών» παρουσίασε το Επιτελείο Αναστασιάδη

16:06 11/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Tην «Εθνική Πρωτοβουλία Πολιτών», πρόταση-τμήμα ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού προγράμματος για ένα νέο μοντέλο κράτους, παρουσίασε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου του υποψηφίου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος, λέγοντας ότι αυτή διευρύνει την άμεση, συμμετοχική δημοκρατία και ενισχύει την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Η πρόταση, εξήγησε, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες ή σε ομάδες ενεργών πολιτών, να ζητήσουν τη νομοθετική

ρύθμιση προτάσεων για θέματα που τους ενδιαφέρουν. «Μοναδική προϋπόθεση, είναι ότι εντός τεσσάρων μηνών θα πρέπει να συλλεχθούν 10.000 δηλώσεις υποστήριξης. Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας υποβάλλουν επίσημα τον τίτλο της πρωτοβουλίας, το αντικείμενο καθώς και την περιγραφή των στόχων της πρότασης».

Αφού ελεγχθούν και επαληθευτούν οι υπογραφές από την αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία και το Αρχείο Πληθυσμού, πρόσθεσε, η εισήγηση προωθείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η οποία έχει στη διάθεση της τρεις μήνες για να εξετάσει την πρόταση. Εντός τριών μηνών, ανέφερε, η Επιτροπή υποχρεούται να ανακοινώσει τα συμπεράσματα τα της και να αποφασίσει την προώθηση της πρότασης στην Ολομέλεια ή την απόρριψή της.
Σε περίπτωση προώθησης της πρότασης, γίνεται η κατάλληλη νομοθετική επεξεργασία και η Ολομέλεια της Βουλής καλεί την ομάδα πρωτοβουλίας των πολιτών για ακρόαση, η οποία είναι δημόσια, σύμφωνα με τον κ. Μητσόπουλο. Ακολουθεί, είπε, ψήφιση και λήψη τελικής απόφασης, λέγοντας ότι η όλη διαδικασία δεν υπερβαίνει τον ένα χρόνο. «Μέσα από τη συγκεκριμένη πρόταση, ο Νίκος Αναστασιάδης επιδιώκει την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών. Γιατί μια δημοκρατία χωρίς συμμετοχή, είναι μια δημοκρατία λειψή».

Δηλώσεις Άσμουσεν
—————
Πολύ σημαντικές χαρακτήρισε ο κ. Μητσόπουλος τις δηλώσεις του κ. Άσμουσεν, μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, που απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η Κύπρος δεν αποτελεί συστημικό πρόβλημα για την Ευρωζώνη και τόνισε την ανάγκη άμεσης στήριξης της κυπριακής οικονομίας. «Είναι γι αυτό που τονίζουμε ότι, ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ανάγκη από μία ισχυρή λαϊκή εντολή. Αυτή θα του δώσει τη δύναμη να κάνει άμεσα τις αναγκαίες αλλαγές που θα μας βγάλουν από την κρίση. Γιατί κάθε μέρα που περνά και δεν λαμβάνονται σωστές αποφάσεις, μεγαλώνει το κόστος για την κοινωνία, είπε.
Μία ισχυρή λαϊκή εντολή, είπε, δίνει τη δύναμη στο νέο Πρόεδρο να διαπραγματευτεί διεκδικητικά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. «Και στέλνει το μήνυμα στην Ευρώπη ότι είμαστε αποφασισμένοι να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Κύπρου. Και να θέσουμε την οικονομία μας σε πορεία ανάπτυξης».

Δηλώσεις ΓΓ ΑΚΕΛ
——————
Σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι με λύπη διαπιστώνει πως ο κ. Κυπριανού επιμένει στη διασπορά του φόβου, του τρόμου και του πανικού. «Διερωτόμαστε ειλικρινά μετά την πενταετία του ΑΚΕΛ τι άλλο επέμεινε να φοβηθεί ο Κύπριος πολίτης», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα