Την ανάκληση απαλλοτριώσεων συζήτησε η Επ. Συγκοινωνιών

15:23 20/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στο πλαίσιο νοικοκυρέματος των απαλλοτριώσεων, ανακλήθηκαν απαλλοτριώσεις για έργα των οποίων η υλοποίηση δεν ωρίμασε, δήλωσε η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, προσθέτοντας ότι το ύψος των ανακληθέντων απαλλοτριώσεων φθάνει τα 160 εκ ευρώ.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Συγκοινωνιών και Έργων ενημέρωσαν την Επιτροπή Συγκοινωνιών για την ανάκληση απαλλοτριώσεων που αφορά έργα υποδομής.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου είπε ότι αποφασίστηκε μερική ή ολική ανάκληση απαλλοτριώσεων για έργα που δεν ωρίμασαν και δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν σύντομα και επιβαρύνουν τις υποχρεώσεις του κράτους.

Από το σύνολο των υποχρεώσεων για απαλλοτριώσεις που σήμερα φθάνουν τα 570 εκατομμύρια ευρώ, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακάλεσε απαλλοτριώσεις ύψους 160 εκατομμυρίων που αφορούν έργα τα οποία δεν πρόκειται να υλοποιηθούν σύντομα.
Διευκρίνισε πως στο συσσωρευμένο από το κράτος οφειλόμενο ποσό για απαλλοτριώσεις υπάρχουν οφειλές ακόμα και για πριν το 1974, τονίζοντας ότι «είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε ποιες απαλλοτριώσεις αφορούν έργα που υλοποιούνται, ή θα υλοποιηθούν άμεσα και ποια θα παραπεμφθούν στο απώτερο μέλλον».

Η κ. Μαύρου είπε ακόμα πως τα Υπουργεία Εσωτερικών και Συγκοινωνιών αναφέρθηκαν στα αναπτυξιακά έργα που εντάσσονται στους προϋπολογισμούς, προσθέτοντας ότι «ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2012 προβλέπει αναπτυξιακά έργα ύψους 100 εκ. ευρώ».

Τονίζοντας ότι υπάρχει οικονομική πίεση, επανέλαβε ότι «τα έργα που δεν είναι δυνατό να υλοποιηθούν άμεσα ή δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε άμεσα αναστέλλονται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προχωρούμε ταυτόχρονα σε μια σειρά έργων τα οποία εξυπηρετούν τους πολίτες ή την ανάπτυξη».

Η κ. Μαύρου, απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Εσωτερικών το 2012 ήταν μειωμένος κατά 12% σε σύγκριση με το 2011 και αναμένεται να επιβληθεί  παρόμοια μείωση και στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2013 σε σύγκριση με το 2012.

Διευκρίνισε πως ακόμα υπάρχει διαβούλευση για μια σειρά πολεοδομικών έργων για τα οποία θα κληθεί να αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι όπως γινόταν όλα αυτά τα χρόνια το ποσό των απαλλοτριώσεων δεν περιλαμβάνεται στο δημόσιο χρέος, εξηγώντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το κράτος δεν αντιλαμβάνεται την ευθύνη του για οφειλές προς τους πολίτες.

Είπε ότι θα συμπεριληφθεί και στον Προϋπολογισμό του 2013 ένα σημαντικό κονδύλι για απαλλοτριώσεις και ότι αυτό δεν θα αρκέσει για να καλυφθεί σημαντικό μέρος των οφειλών, εξηγώντας ότι γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ξεκαθαρίσματος των υλοποιήσιμων στόχων που θέτει το κράτος και περαιτέρω νοικοκύρεμα.

Η κ. Μαύρου ανέφερε ότι εκκρεμεί για αρκετό καιρό ενώπιον της Βουλής ένα νομοσχέδιο που αφορά την αποζημίωση για μια απαλλοτρίωση όπως η μείωση των τόκων και των τόκων υπερημερίας, ενώ δεύτερο νομοσχέδιο τυγχάνει νομοτεχνικής επεξεργασίας στη Νομική Υπηρεσία.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιώ

Keywords
Τυχαία Θέματα