Ντάουνερ: Μετά τις προεδρικές εκλογές θα δούμε πώς προχωρούμε

14:54 20/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συνάντηση μιας ώρας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, είχε στα κατεχόμενα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να ανασκοπήσουν πού βρίσκονται οι συνομιλίες και ειδικά επικεντρώθηκαν στο έργο των Τεχνικών Επιτροπών. Ενημερώθηκε, πρόσθεσε, από τους εμπλεκόμενους

εκ μέρους των ΗΕ ότι οι Επιτροπές διεξάγουν χρήσιμο έργο εδώ και 3-4 εβδομάδες, λέγοντας ότι αύριο θα έχει συνάντηση με τους συμβούλους των δύο ηγετών και τις ομάδες τους για να συζητήσουν για το πώς μπορούν να δώσουν ώθηση στις Τεχνικές Επιτροπές.

Υπενθυμίζοντας ότι πλησιάζουμε στις Προεδρικές εκλογές, ο Σύμβουλος του ΓΓ είπε ότι μετά από το αποτέλεσμα και αφού δούμε ποιος θα είναι ο νέος Ε/κ ηγέτης “θα είμαστε σε καλύτερη θέση για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το πώς προχωρούμε. Είναι δύσκολο να το κάνουμε αυτό τώρα, με τις εκλογές μόνο 5 μήνες μακριά”.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν συναντώνται οι δύο ηγέτες, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι ηγέτες συναντήθηκαν συχνά, αλλά υπάρχουν προγραμματισμένες εκλογές για τους Ε/κ το Φεβρουάριο, σημειώνοντας ότι πιθανόν να είναι εκλογές δύο γύρων, εάν κανείς δεν συγκεντρώσει το 50% από τον πρώτο γύρο. Το Μάρτιο, συνέχισε, θα υπάρχει ένας νέος ηγέτης και θα είμαστε σε θέση να πάμε σε ένα πρόγραμμα συναντήσεων.

Αλλά, πρόσθεσε, πλησιάζοντας προς τις εκλογές, θα είναι ήσυχα τα πράγματα στο μέτωπο αυτό και αυτό είναι απόλυτα κατανοητό, όπως ανέφερε.

Τα πράγματα, ανέφερε, θα ήταν διαφορετικά εάν ο κ. Χριστόφιας ήταν υποψήφιος, αλλά δεν είναι, και η θητεία του ως ηγέτης των Ε/κ θα τερματισθεί στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ερωτηθείς εάν οι μη συναντήσεις των ηγετών συνδέονται με το θέμα της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ απάντησε ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό. “Δεν έχει να κάνει με την Προεδρία. Είναι ένα θέμα που απασχολεί, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος”, κατέληξε.

Στη συνάντηση συμμετείχε και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπατενχάιμ, καθώς και ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, Οσμάν Ερτούγ και ο “υφυπουργός παρά τω προέδρω”, Χασάν Γκιουνγκιόρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα