Τη θυσία του Κυριάκου Μάτση τίμησε η Βουλή

20:25 14/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η άρνηση του Κυριάκου Μάτση να συμβιβασθεί με κάτι ολιγότερο από την ελευθερία της πατρίδας, όπως είπε σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του ο Προεδρεύων της Βουλής, Σοφοκλής Φυττής, στην απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας, διδάσκει σε όλους μας μαθήματα ήθους και πατριωτισμού και η θυσία του μας επιφορτίζει με το χρέος να αγωνισθούμε για μιαν Κύπρο ελεύθερη, ειρηνική

και ευημερούσα.

Σήμερα, είπε ο κ. Φυττής, τιμούμε τον Κυριάκο Μάτση, τον ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-1959, ο οποίος έπεσε μαχόμενος για την ελευθερία της πατρίδας μας”.

“Γεννημένος στο Παλαιχώρι, ο Κυριάκος Μάτσης ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια τον αγώνα για την ελευθερία μέσα από διαδηλώσεις και την ίδρυση οργανώσεων”, ενώ “στη συνέχεια”, όπως ανέφερε ο Προεδρεύων της Βουλής, “επέστρεψε στην Κύπρο και ξεκίνησε την ενεργό του συμμετοχή στην ΕΟΚΑ”.

Ο Κυριάκος Μάτσης “συνελήφθη από τους Άγγλους, υπέστη φρικτά βασανιστήρια, όμως δεν λύγισε ούτε στιγμή και, την κατάλληλη στιγμή, δραπέτευσε, για να συνεχίσει τον αγώνα”, είπε ο κ. Φυττής.

Στις 19 Νοεμβρίου 1958 και ενώ ευρίσκετο σε κρησφύγετο στο Δίκωμο, ανακαλύφθηκε από τους Άγγλους μετά από προδοσία και, αρνούμενος να παραδοθεί, σκοτώθηκε από ρίψη χειροβομβίδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα