Τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για το Κυπριακό εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Σαμαράς

12:39 7/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Στόχος μας είναι ο τερματισμός της κατοχής και η εξεύρεση λύσης, που να διασφαλίζει πλήρως τη μια ιθαγένεια, προσωπικότητα και κυριαρχία και την ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς μετά τις συνομιλίες που είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Πρέπει να αντλήσουμε

διδάγματα από την πρόσφατη φάση της πορείας του Κυπριακού και πρέπει να διαφυλαχθεί η ευρύτατη κοινή συναίνεση», είπε ο κ. Σαμαράς. Ανέφερε ότι η λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται.

Υπογράμμισε ότι το Κυπριακό είναι “το κορυφαίο ζήτημα της εξωτερικής μας πολιτικής” και ο θεμέλιος λίθος για τη διαρκή διαβούλευση και συντονισμό των δυο κυβερνήσεων, είπε ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι τα πιο δύσκολα είναι αυτά που ακολουθούν. Το ανακοινωθέν δεν είναι η λύση, αλλά θέτει τις παραμέτρους για λύση, επεσήμανε.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, ο κ. Σαμαράς είπε πως είχαν μιαν ενδελεχή συζήτηση. Συζητήσαμε, ανέφερε, τις προοπτικές στο Κυπριακό και ειδικότερα το ζήτημα της επανεκκίνησης των συνομιλιών.

Είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος.

Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσον αφορά την ΑΟΖ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση που υπήρξε στο αίτημα για να ενημερωθεί η ελληνική ηγεσία «για τις προσπάθειες να πετύχουμε ουσιαστικού περιεχομένου κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για ουσιαστικό διάλογο, με προοπτική για μια διαρκή, βιώσιμη και λειτουργική λύση, η οποία θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Από τις διεργασίες που γίνονται, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενδεχομένως σύντομα να καταλήξουμε στο ανακοινωθέν που θα διασφαλίζει τις σημαντικές αρχές για λύση.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 8.50 και ολοκληρώθηκε γύρω στις 10. Οι κύριοι Σαμαράς και Αναστασιάδης δεν δέχθηκαν ερωτήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα