Πρώτη θέση φοιτητών Φυσικής του ΠΚ στο Data Analysis School 2014 – CERN

11:52 7/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Πρώτη θέση έλαβαν δύο διδακτορικοί φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο CMS Data Analysis School 2014.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τη συμμετοχή 80 υποψηφίων διδακτόρων από διάφορα πανεπιστήμια

του κόσμου, διεξάχθηκε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών – CERN, στις 13-18 Ιανουαρίου 2014, το CMS Data Analysis School (CMSDAS), με στόχο οι σπουδαστές ν’ αναπτύξουν και να βελτιώσουν τεχνικές και αλγόριθμους για την ανάλυση των κρούσεων πρωτονίων-πρωτονίων που λαμβάνονται από το πείραμα CMS, ώστε το αποκαλούμενο πείραμα του αιώνος που πρόσφατα ανακάλυψε μαζί με το πείραμα ATLAS το σωματίδιο Higgs (βραβείο Nobel 2013 στην επινόηση του ομώνυμου μηχανισμού που δίνει μάζα στα σωματίδια του Σύμπαντος) να είναι έτοιμο το 2015 να αναλύσει γεγονότα σε μεγαλύτερες ενέργειες (14TeV).

Ανάμεσα στα πανεπιστήμια συμμετείχε και το Πανεπιστήμιο Κύπρου με δύο διδακτορικούς φοιτητές του Εργαστηρίου Φυσικής Υψηλών Ενεργειών του Τμήματος Φυσικής, τον Αιμίλιο Ιωάννου και τον Ιωάννη Βάσιλα. Οι εν λόγω φοιτητές συμμετείχαν στην ομάδα που μελετούσε τη διάσπαση του μποζονίου Higgs σε τέσσερα λεπτόνια.

Οπως αναφέρεται, η συμμετοχή τους αυτή και η εξαιρετική ανάλυση που έκαναν σε πραγματικά γεγονότα τούς χάρισε την πρώτη θέση στο CMSDAS, μετά από αξιολόγηση από Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή. Τη νικήτρια ομάδα αποτελούσαν οι Αιμίλιος Ιωάννου (Πανεπιστήμιο Κύπρου), Ιωάννης Βάσιλας (Πανεπιστήμιο Κύπρου), Jennifer Ngadiuba (Πανεπιστήμιο Ζυρίχης), Christophe Goetzmann (Ινστιτούτο Hubert Curien), Aidan Sean Randle-Condle (Πανεπιστήμιο Βρυξελλών) και Michal Olszewski (Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας).

Keywords
Τυχαία Θέματα