Θράσου: Η ΑΗΚ δεν έχει δικαίωμα αυξομείωσης τιμών

20:12 6/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Υπάρχουν κάποιες διατιμήσεις, οι οποίες επιχορηγούν άλλες, αποκάλυψε ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Χάρης Θράσου, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η ΑΗΚ θα προχωρήσει σε μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος σε συγκεκριμένη τάξη του πληθυσμού.

«Οι διατιμήσεις», είπε, «συζητούνται με την ΡΑΕΚ, η οποία έχει και την τελική απόφαση για να καταλήξει αν θα γίνουν οποιεσδήποτε

αλλαγές. Αλλά πρέπει να πω κάτι που δεν λέγεται στον κόσμο ότι κάποιες απ’ αυτές τις διατιμήσεις επιχορηγούν άλλες και αυτό είναι ενάντια στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απαγορεύει τις διασταυρούμενες επιδοτήσεις. Αρα να βγουν να πουν στο λαό, στους καταναλωτές, ποιοι τομείς επιχορηγούν άλλους και αν έχουν το θάρρος ας προσχωρήσουν να δώσουν οδηγίες να διορθωθούν αυτές οι διατιμήσεις».

«Εμείς δεν έχουμε ένσταση να γίνει αναϊσορρόπιση των διατιμήσεων. Η ΑΗΚ δεν δικαιούται ούτε να αυξάνει ούτε να μειώνει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, μια λανθασμένη εντύπωση που δίνουν στον κόσμο».

Η ΑΗΚ, συνέχισε, «δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι κερδοφόρος. Και το κέρδος αυτό πρέπει να είναι τέτοιο που να της επιτρέπει να αναπτύξει το πρόγραμμα της και να καλύπτει και όλα αυτά τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί, που περνούν τα 600 εκ. ευρώ μέρος των οποίων είναι τα 247 εκ. ευρώ, που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπό μορφή μερίσματος και φορολογίας. Αρα η ΑΗΚ αυτή τη στιγμή έχει να καλύψει υποχρεώσεις που της δημιούργησαν, τρέχει να καλύψει τα χρέη της».

«Και ο κόσμος», πρόσθεσε ο κ. Θράσου, «πρέπει να καταλάβει ότι όταν κάποιοι μιλούν ότι η ΑΗΚ έχει εκατομμύρια κέρδη θα σας φέρω ένα παράδειγμα: Μια γεννήτρια και μόνο, απ’ αυτές που πάμε να επιδιορθώσουμε αυτή τη στιγμή είναι 250 εκ. ευρώ η κάθε μια. Αρα, το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΑΗΚ την επόμενη δεκαετία είναι μερικά δισεκατομμύρια και δεν πρέπει να εντυπωσιάζουν τον κόσμο διότι η ΑΗΚ το 2010, πριν το Μαρί, κέρδισε 100 εκ. ευρώ».

«Αυτά τα λεφτά», κατέληξε, «δεν είναι αρκετά για να καλύψουν όλες αυτές τις υποχρεώσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα