Θέσεις της ΕΕ για τη Συρία

15:43 5/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στη Συρία, καθώς και η σημασία που έχει για τα συμφέροντα της ΕΕ η εκπαίδευση και η επάρκεια υδάτινων πόρων σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις, περιέχονται σε επιστολή που απέστειλε η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Κάθριν Αστον, στους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ ενόψει της Ατυπης Συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Στην επιστολή/πρόσκληση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ημερομηνίας 31 Αυγούστου, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ,

η κ. Αστον αναφέρει ότι οι τραγικές εξελίξεις που εκτυλίσσονται στη Συρία και ο διορισμός του Lakhdar Brahimi ως νέου απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, επιβάλλουν την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ στη χώρα.

Η κ. Αστον καλεί τους ΥΠΕΞ της ΕΕ να συζητήσουν τρόπους στήριξης του έργου του κ. Brahimi προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση στη δραματική κατάσταση που πλήττει τη Συρία.

Επίσης, η κ. Αστον καλεί τους  ΥΠΕΞ να μελετήσουν τρόπους καλύτερης οργάνωσης του έργου της ΕΕ με τη συριακή αντιπολίτευση καθώς και πώς μπορεί η ΕΕ να αυξήσει τη βοήθειά της προς το λαό της Συρίας, τους πρόσφυγες, και πώς μπορεί να συμβάλει στην πολιτική μετάβαση της χώρας.

Εκτός από το θέμα της Συρίας, το οποίο θα εξεταστεί από τους ΥΠΕΞ τη δεύτερη μέρα των εργασιών του Gymnich, θα συζητηθούν θέματα νερού (υδάτινοι πόροι υπό το πρίσμα της εξωτερικής πολιτικής) και θέματα εκπαίδευσης (σημασία της εκπαίδευσης για τις χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις ή τις χώρες που περνούν μια μεταβατική περίοδο προς τη δημοκρατία).

Οπως σημειώνει η κ. Αστον στην επιστολή της, την επόμενη δεκαετία, πολλές χώρες που θεωρούνται σημαντικές για την ΕΕ, πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα νερού, όπως ελλείψεις, κακή ποιότητα νερού, ή πλημμύρες.

Σύμφωνα με την κ. Αστον, αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει τη σταθερότητα των κρατών και των κοινωνιών αυξάνοντας τον κίνδυνο εντάσεων, οδηγώντας σε αστάθεια και συγκρούσεις.

Η ασφάλεια του νερού, σημειώνει, αποτελεί βασική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ αφού έχει άμεσο αντίκτυπο στα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση, η κ. Αστον υπογραμμίζει ότι η έλλειψη εκπαίδευσης μπορεί να επιδεινώσει την αστάθεια στις χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις ή που διέρχονται μια μεταβατική περίοδο προς τη δημοκρατία, υπονομεύοντας έτσι τις προοπτικές για ανάπτυξη και σταθερότητα.

Η εκπαίδευση, προσθέτει, μπορεί να συμβάλει στην προώθηση του εκδημοκρατισμού στις εν λόγω περιοχές.

Η κ. Αστον αναφέρεται ειδικά σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, τη Συρία και την Υεμένη, όπου, όπως σημειώνει, τα παιδιά ζουν σε ένα περιβάλλον βίας το οποίο δεν ευνοεί καθόλου τη μάθηση.

Υπογραμμίζει ότι η εκπαίδευση θα πρέπει να αποτελεί μέρος της πολιτικής της ΕΕ ως προς τις χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις και καλεί τους ΥΠΕΞ της ΕΕ να συζητήσουν μέτρα προς αυτή την κατεύθ

Keywords
Τυχαία Θέματα