Θεοχάρους: Η ένταξη της Τουρκίας περνά μέσω του Κυπριακού

18:14 11/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ περνά μέσω της δημοκρατικής λύσης του Κυπριακού, η οποία πρέπει να στηρίζεται επί των αρχών και των αξιών της ΕΕ, δήλωσε η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους κατά τη διάρκεια συνεδρίου, το οποίο συνδιοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη με το Kadir Has University, υπό την αιγίδα του ΕΛΚ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο της κ. Θεοχάρους, «το συνέδριο έλαβε χώρα στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που στόχο έχει να φέρει πιο κοντά Τούρκους και Ευρωπαίους πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, φοιτητές

και την κοινωνία των πολιτών, προκειμένου να εξευρεθεί κοινή γλώσσα και αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία αντιμετωπίζει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά και η ίδια η Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης».

Στην ομιλία της, η κ. Θεοχάρους είπε ότι «μια δημοκρατική λύση στο Κυπριακό δεν θα είναι απλό βήμα άλλα άλμα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ» και εξήγησε ότι «δημοκρατική λύση» σημαίνει «απαλλαγή της Κύπρου από ξένους στρατούς, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, με την πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κοινοτικού κεκτημένου, που αποτελεί την εγγύηση για όλους».

Η κ. Θεοχάρους επανέλαβε ότι «οι Τουρκοκύπριοι είναι συμπατριώτες μας και Ευρωπαίοι πολίτες υπό την ομπρέλα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους – μέλους της ΕΕ».

Στην τοποθέτησή της, η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε επίσης στην Κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα κεφάλαια που έχουν «παγώσει» για την Τουρκία αλλά και στο θέμα της εξεύρεσης φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κ. Θεοχάρους είπε πως «η ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι ζήτημα θεσμικό και η Τουρκία θα πρέπει να αποδεχτεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ».

Σημείωσε, επίσης, ότι «η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να εμποδίζει τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της δικής της ΑΟΖ για την εξεύρεση και εκμετάλλευση πηγών φυσικού αερίου ενώ η Τουρκία ως υποψήφιο κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να υπογράψει και να εφαρμόσει το δίκαιο της θάλασσας, που αποτελεί τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου».

Η κ. Θεοχάρους είπε ότι «με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ, η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τις διατάξεις του πρόσθετου Πρωτοκόλλου και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία, για να ανοίξουν τα ‘παγωμένα’ σχετικά με το θέμα τουρκικά ενταξιακά κεφάλαια».

Η κ. Θεοχάρους είπε ότι «η Τουρκία, έχει κάνει βήματα προόδου σε διάφορους τομείς, όμως, όπως οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθορίζουν, η Τουρκία θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς των δικαιωμάτων των γυναικών, των παιδιών, των μειονοτήτων και της ελευθερίας της έκφρασης και των ΜΜΕ, που συνιστούν ύψιστη προϋπόθεση για τη λειτουργία της δημοκρατίας».

Η Τουρκία, είπε η κ. Θεοχάρους, χρειάζεται νέο Σύνταγμα και μικρά αλλά σημαντικά βήματα, όπως το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Το συνέδριο

Keywords
Τυχαία Θέματα