Εαρινή έκθεση της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία

17:17 11/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η κυπριακή οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2011 αναπτυσσόταν με πολύ καλό ρυθμό της τάξης του 1,5%, χάρη σε μια εξαιρετικά καλή τουριστική περίοδο, ωστόσο στη συνέχεια πλήγηκε σοβαρά από το ατύχημα, τον Ιούλιο του 2011 που κατέστρεψε το σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Βασιλικού, αναφέρει το κεφάλαιο για την Κύπρο στην εαρινή έκθεση της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με την έκθεση η εγχώρια ζήτηση, παραδοσιακά ο κύριος μοχλός ανάπτυξης μειώθηκε σημαντικά το 2011. Η σύσφιξη των συνθηκών

τραπεζικού δανεισμού, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των προοπτικών στην αγορά εργασίας και την εξασθένηση της εμπιστοσύνης, δυσχεραίνουν την ιδιωτική κατανάλωση. Επιπλέον, η υποτονική εξωτερική ζήτηση για τη στέγαση και την αναδιάρθρωση των ισολογισμών των επιχειρήσεων διατηρείται σε τροχιά διόρθωσης για το τέταρτο έτος σε μια σειρά.

Από την άλλη πλευρά, ο εξωτερικός τομέας συνέβαλε θετικά στην ανάπτυξη, τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά13%, κάτι που αποδίδεται στην πολιτική αστάθεια στους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου και στην αυξημένη ροή των αφίξεων από αναδυόμενες αγορές όπως η Ρωσία, αναφέρει η έκθεση. Παρ’ όλα αυτά, με ένα έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών άνω του 10% του ΑΕΠ, η εξωτερική ανισορροπία παρέμεινε σημαντική.

Για το 2012, εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί 0,8%, λόγω της μείωσης της εγχώριας ζήτησης και του ασθενούς εξωτερικού περιβάλλοντος, περιλαμβανομένης της αβεβαιότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η ιδιωτική κατανάλωση θα περιοριστεί λόγω της συμπίεσης του διαθέσιμου εισοδήματος, κυρίως μεταξύ των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, δεδομένων των μέτρων που λήφθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου 2011, αλλά και της ανόδου της ανεργίας σε πρωτοφανή επίπεδα. Η μεγάλη έκθεση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ελλάδα και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα αυξήσει πιθανώς το κόστος της χρηματοδότησης και θα περιορίσει τις δυνατότητες πρόσβασης του ιδιωτικού τομέα σε χρηματοδότηση, επισημαίνει η Επιτροπή.

Η ζήτηση αγοράς κατοικιών αναμένεται να παραμείνει υποτονική, ενώ οι άλλες επενδύσεις στις κατασκευές είναι πιθανό να ωφεληθούν από τις εργασίες ανακατασκευής του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό και από άλλα έργα υποδομής.

Η συμβολή του εξωτερικού τομέα στην ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει θετική. Ωστόσο, η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου και η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών των κύριων εμπορικών εταίρων της Κύπρου είναι πιθανό να επηρεάσουν τις εξαγωγές αγαθών, αλλά εκτιμάται ότι αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί εν μέρει από τις επιδόσεις των υγιών επιχειρηματικών υπηρεσιών και του τουρισμού. Οι εισαγωγές αναμένεται να μειωθούν, περιορίζοντας το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σε περίπου 7,7% του ΑΕΠ.

Για το 2013 προβλέπεται ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο θα ανακάμψει σταδιακά, κυρίως από τις ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ η εσωτερική κατανάλωση θα συνεχίσει να περιορίζεται από την ανάγκη για περαιτέρω διόρθωση των οικονομικών ανισορροπιών.
Η έκθεση αναφέρεται στην απώλεια

Keywords
Τυχαία Θέματα