Θάνατος ασθενούς από μετάγγιση μολυσμένου αίματος (Upd)

10:34 22/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Είδηση 16:59

Να απονεμηθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν ζητά το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον του Χριστάκη Ανδρέου, ο οποίος έχασε τη ζωή του πριν λίγους μήνες από τον ιό της Ηπατίτιδας Β, με το οποίο μολύνθηκε από μετάγγιση αίματος, καθώς νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, σύμφωνα με πειθαρχική έρευνα που ολοκλήρωσε πρόσφατα ανεξάρτητη λειτουργός κατόπιν εντολής του Υπουργού Υγείας Πέτρου Πετρίδη και στην οποία αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινής».
Ο Οικονόμος Στυλιανός Σοφοκλέους, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος

Μαργαρίτας Λιασίδου για άτομα με ειδικές ικανότητες και φίλος της οικογένειας, ανέφερε πως ο θάνατος του 57χρονου Χριστάκη Ανδρέου, που ήταν πρόσωπο με ειδικές ικανότητες, έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Ο πάτερ Στυλιανός κάλεσε τον Υπουργό Υγείας, αφού έχει στα χέρια του και τις περαιτέρω διευκρινήσεις από την ερευνώντα λειτουργό, να απονέμει ευθύνες. Ο Χριστάκης Ανδρέου, είπε ο πάτερ Στυλιανός, ήταν άτομο με ιδιαιτερότητες και χωρίς γονείς και δεν θα έπρεπε να τύχει τέτοιας μεταχείρισης που στο τέλος του κόστισε τη ζωή. Η μετάγγιση αίματος, κατέληξε, μπορούσε να γίνει σε μια εγκυμονούσα γυναίκα, σε ένα μικρό παιδί που χειρουργείτο ή σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία που είναι πολυμεταγγιζόμενοι.
Αναφερόμενος στο ιστορικό της περιπέτειας του Χριστάκη Ανδρέου, ο πάτερ Στυλιανός ανέφερε πως ο 57χρονος είχε υποβληθεί σε μεγάλη εγχείρηση, με αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα να παραμείνει καθηλωμένος στο κρεβάτι. Πρόσθεσε πως στις 26 Μαρτίου εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο με φρικτούς πόνους στην κοιλιά, όπου οι επί καθήκοντι ιατροί διέγνωσαν ότι είχε προσβληθεί από τον ιό της Ηπατίτιδας Β.
Η οικογένεια του 57χρονου, είχε ζητήσει από το Υπουργείο τη διεξαγωγή έρευνας. Ο πάτερ Στυλιανός καταλήγοντας ανέφερε «εμείς χάσαμε ένα δικό μας πρόσωπο, ας ελπίσουμε ωστόσο στο μέλλον να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές».
Ο θάνατός του 57χρονου Χριστάκη Ανδρέου παρέμεινε μυστήριο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού ο Ανδρέου είχε υποβληθεί σε αναλύσεις πριν από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση, χωρίς να υπάρχει ένδειξη του συγκεκριμένου ιού.
Ο διευθυντής του Νοσοκομείου Πάφου Σπύρος Γεωργίου ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ ανέφερε πως δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για το πόρισμα της έρευνας του ανεξάρτητου λειτουργού, ο οποίος διορίστηκε από τον Υπουργό Υγείας Πέτρο Πετρίδη ύστερα από καταγγελίες συγγενών του 57χρονου Χριστάκη Ανδρέου. Εγώ, είπε ο κ. Γεωργίου, «αμέσως όταν ενημερώθηκα από τους γιατρούς της παθολογικής κλινικής, έκανα εσωτερική έρευνα και είχα ενημερώσει το Υπουργείο τηλεφωνικώς και μετέπειτα και γραπτώς για το συγκερκιμένο περιστατικό».
Προσπαθήσαμε συνέχισε, «να δούμε άμεσα από πού προήλθε η μετάδοση, καλέσαμε τους αιμοδότες Πάφου, και είδαμε πως από τους αιμοδότες μας δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα». Στη συνέχεια πρόσθεσε, «ήρθαμε σε επαφή με το Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου εκεί διαπιστώθηκε πως κάποιο πρόβλημα υπήρχε από τους αιμοδότες. Είχε ζητήσει μάλιστα και έρευνα και ο Υπουργός, έτσι τώρα βγήκε στο φως της δημοσιότητας το πόρισμα», που ωστόσο, όπως είπε, δεν έχει κοινοποιηθεί σε εμάς.
Ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως οι διαδικασίες που γίνονται στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου είναι πολύ προσεγμένες από το Χημείο. Πρόσθεσε μάλιστα, πως μετά το περιστατικό, σε σύσκεψη που έγινε εσωτερικά στο Νοσοκομείο, εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα προκειμένου να μην παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, μετάγγισης δηλαδή μολυσμένου αίματος, να μην σημειώνονται ανθρώπινα λάθη και να υπάρξει βελτίωση στην όλη διαδικασία.
Δυστυχώς, παρατήρησε, φαίνεται ότι στο Νοσοκομείο Λάρνακας υπήρξε ανθρώπινο λάθος.
Ο λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας Δημήτρης Κωνσταντίνου ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ γιατί δεν έχει κοινοποιηθεί το πόρισμα στα νοσοκομεία Πάφου και Λάρνακας, ανέφερε πως ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης έχει ζητήσει από την ερευνώντα λειτουργό περαιτέρω διευκρινήσεις προτού προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια. Αφού, είπε ο κ. Κωνσταντίνου, δοθούν οι περαιτέρω διευκρινήσεις, τότε το Υπουργείο Υγείας θα αποφασίσει τι θα πράξει και στη συνέχεια θα το κοινοποιήσει στα νοσοκομεία.

Είδηση 16:21

Από τη μελέτη του πορίσματος της ερευνώσας λειτουργού για τον θάνατο 58χρονου στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης.

Μιλώντας μετά τη δημοσιογραφική διάσκεψη των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας σήμερα το πρωί, ο κ. Πετρίδης είπε ότι ζήτησε από την ερευνώσα λειτουργό να του ξεκαθαρίσει κατά πόσον τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα που υπάρχουν στα νοσοκομεία.

Μετά την υποβολή των διευκρινίσεων από την ερευνώσα λειτουργό, θα ληφθούν όλες οι ενδεικνυόμενες ενέργειες, κατέληξε ο κ. Πετρίδης.

Είδηση 10:16

Ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης παρέλαβε και μελέτησε λεπτομερώς την έκθεση του ερευνώντα λειτουργού του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τον θάνατο που προκάλεσε σε 58χρονο ασθενή η μετάγγιση αίματος, από αιμοδότη, φορέα του ιού της ηπατίτιδας Β, στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας Δημήτρης Κωνσταντίνου, ο Υπουργός Υγείας μετά την μελέτη της έκθεσης ζήτησε διευκρινίσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων που αναφέρονται σε αυτήν και αναμένει τώρα τις διευκρινίσεις.

«Ο Υπουργός Υγείας αφού λάβει τις διευκρινίσεις που ζήτησε θα προβεί σε όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες αναλόγως με τις απαντήσεις που θα πάρει από τον ερευνώντα λειτουργό», είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα