Θα τα καταφέρει το 2014 η Ελλάδα; Ναι, ίσως λένε τα αμερικανικά Μ.Μ.Ε
10:14 6/1/2014
- Πηγή: OnlyCY
Διισταμένες απόψεις για τις προοπτικές της οικονομίας στην Ευρωζώνη και ειδικότερα στην Ελλάδα εμφανίζονται σε αμερικανικά ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες. Με αφορμή την έλευση της νέας χρονιάς, επιχειρείται συνολική αποτίμηση των εξελίξεων κατά το 2013 και καταγράφονται εκτιμήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.
Σε άρθρο στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC καταγράφηκαν ορισμένες από τις προκλήσεις
Στη συνέχεια, επισημάνθηκε ότι δεν μπορούν ωστόσο να αποκλεισθούν νέες αναταράξεις, καθώς η κυβέρνηση, μετά τις περικοπές και τη φορολόγηση που επέβαλε στον ιδιωτικό τομέα στρέφεται τώρα στο Δημόσιο, προκαλώντας την ανησυχία των εργαζομένων. Σύμφωνα με το άρθρο, η πτώση της δημοφιλίας επίσης της κυβέρνησης συνεργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές το 2014.
Η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμα ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, ενώ ευοίωνες προοπτικές για την Ευρωζώνη το 2014 προβλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές, παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων, εξαιτίας κυρίως του υψηλού χρέους σε κάποια από τα κράτη-μέλη της. Όπως επισημάνθηκε, οι σημαντικότερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη το 2013 δεν ήταν αυτές που έγιναν, αλλά αυτές που δεν έγιναν. Το ευρώ αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικό, παρά τις αναταράξεις που τα προηγούμενα έτη θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τις ανησυχίες για την επιβίωση του κοινού νομίσματος.
Στη συνέχεια, επισημάνθηκε ότι η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα κατόρθωσαν επίσης να εξαλείψουν τα τεράστια δημοσιονομικά τους ελλείμματα και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ξένο δανεισμό. Ειδικά για την Ελλάδα, σημειώθηκε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της, ιδίως, κατά 19%, αποτελεί ένα «αξιοσημείωτο επίτευγμα» που επιτρέπει στη χώρα να πετύχει το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα.
Η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, σε κύριο άρθρο της, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη το 2014, σημειώνοντας παράλληλα ότι το 2013 η Ευρωζώνη κατόρθωσε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σχετικά με το κυπριακό σχέδιο διάσωσης, ενώ η Ιρλανδία βγήκε από το μνημόνιο και το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης άρχισε να μειώνεται.
Σε σχέση με την Ελλάδα, επισημάνθηκε ότι η οικονομία παραμένει ασταθής και το χρέος της τεράστιο, ενώ, από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα στις κρατικές δαπάνες, προ της καταβολής των επιτοκίων για την εξυπηρέτηση του χρέους, που υπολογίζονται στο 4% του ΑΕΠ.
Τέλος, σημειώθηκε ότι το νέο έτος οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αφιερώσουν λιγότερο χρόνο στις διαδικασίες και περισσότερο στις προσπάθειες για μια ευέλικτη αγορά εργασίας, μείωση των κρατικών δαπανών και των φόρων, που αποτελούν προϋποθέσεις για την ευημερία της Ευρωζώνης.
Στην ίδια εφημερίδα παρουσιάσθηκαν τα πορίσματα μιας νέας έκθεσης των καθηγητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Carmen Reinhart και Kenneth Rogoff, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ΕΕ. Όπως επισημάνθηκε, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, οι ευρωπαϊκές οικονομικές πολιτικές -όπως η περικοπή των ελλειμμάτων για μείωση του χρέους και η εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων για ενίσχυση της ανάπτυξης- δεν συνέβαλαν στην πραγματικότητα αρκετά στη μείωση του χρέους και ενδέχεται ακόμη και να επιβαρύνουν το χρηματοπιστωτικό βάρος. Και αυτό γιατί, όπως τονίσθηκε, τα μέτρα λιτότητας είχαν οξύτερες από τις αναμενόμενες επιπτώσεις στον τομέα ανάπτυξης, ενώ περιορισμένα είναι τα στοιχεία για τη συμβολή των δομικών μεταρρυθμίσεων στην ενίσχυση της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τους Rogoff και Renhart, τρία είναι τα δυνατά φάρμακα για τη θεραπεία των συνεπειών από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους: η αναδιάρθρωση του χρέους, ο πληθωρισμός και η “χρηματοπιστωτική καταστολή”, που σημαίνει χρήση της κρατικής εξουσίας προκειμένου να εξαναγκαστούν οι τράπεζες να παράσχουν φθηνή χρηματοδότηση για την οικονομία. Μια δόση υψηλού πληθωρισμού, ακόμη και προσωρινού, ίσως είναι ο λιγότερο οδυνηρός τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ωστόσο αυτό προσκρούει στην στρατηγική της ΕΚΤ. «Το μέγεθος του προβλήματος», αναλύουν στην έκθεσή τους οι Rogoff και Reinhart, «υποδεικνύει ότι θα χρειαστούν αναδιαρθρώσεις, κυρίως για παράδειγμα στην περιφέρεια της Ευρώπης, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής δημοσίως».
Keywords
ελλαδα, γουόλ στριτ, μμε, cnbc, εκλογες, μνημονιο, χρεος, αεπ, αναδιαρθρωση, σημαίνει, τραπεζες, ΕΚΤ, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, μνημονιο 3, κυπρος εκλογες, εκλογες 2014, δυνατα, αεπ, ιρλανδια, ισπανια, μμε, οικονομια, cnbc, αγορα, αγορα εργασιας, αρθρο, αφορμη, δημοσιο, ευρω, εκθεση, εξυπηρετηση, ετη, ετος, ευημερια, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, κυβερνηση, μειωση, γουόλ στριτ, πληθωρισμος, πορτογαλια, προβληματα, συνεχεια, σχεδιο, τρια, φαρμακα, φορα, εφαρμογη, εξαρτηση, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, σημαίνει, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Μας φιλούσαν, μας τραβούσαν, μας έσκιζαν τα ρούχα... Σοκαρίστηκα"
- «Παραιτούμαι - όχι λιτότητα πάση θυσία»
- Τέλος στα βιβλιάρια υγείας
- «Έφυγε» η σεναριογράφος των επιτυχιών Χριστίνα Κοτζάμπαση
- Κι άλλος πολιτικός με ξενώνα αλά Λιάπη στην ορεινή Αχαΐα
- Δείτε ποιο ζευγάρι αποχώρησε από το Dancing with the Stars
- Στο δρόμο τα “φύλλα πορείας” για γιατρούς - εργαζόμενους ΕΟΠΥΥ! Όλο το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών
- Μπάφετ: Αν η Ελλάδα τύπωνε δραχμές, δε θα είχε χρέος
- Μπλόκο Τσίπρα στην προεδρική εκλογή του 2015 φέρνει πιο κοντά τις τριπλές κάλπες το Μάιο
- Δημόσιο 2014: Ξετυλίγεται το παζλ των απολύσεων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις OnlyCY
- Ελεύθερος ο Τούρκος δημοσιογράφος που είχε απαχθεί στη Συρία
- Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 6/1/2014
- Συνέχεια την ερχόμενη Τετάρτη με δράση Κυπέλλου
- Εμπρησμός αυτοκινήτου 25χρονου στην επαρχία Πάφου
- Ληστεία σε περίπτερο στη Λεμεσό
- Θα τα καταφέρει το 2014 η Ελλάδα; Ναι, ίσως λένε τα αμερικανικά Μ.Μ.Ε
- Υποκράτηση δύο πρόσωπα για υπόθεση ληστείας στην Κάτω Πάφο
- Τέσσερις νεκροί από πτώση χιονοστιβάδων στις ελβετικές Αλπεις

- Τελευταία Νέα OnlyCY
- Θα τα καταφέρει το 2014 η Ελλάδα; Ναι, ίσως λένε τα αμερικανικά Μ.Μ.Ε
- Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 6/1/2014
- Συνέχεια την ερχόμενη Τετάρτη με δράση Κυπέλλου
- Υποκράτηση δύο πρόσωπα για υπόθεση ληστείας στην Κάτω Πάφο
- Ελεύθερος ο Τούρκος δημοσιογράφος που είχε απαχθεί στη Συρία
- Τέσσερις νεκροί από πτώση χιονοστιβάδων στις ελβετικές Αλπεις
- Εμπρησμός αυτοκινήτου 25χρονου στην επαρχία Πάφου
- Ληστεία σε περίπτερο στη Λεμεσό
- Η αποχώρηση του ενδέκατου live του «Dancing with the stars 4» και η πεντάδα του τελικού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γουόρεν Μπάφετ: Η Ελλάδα έχασε τη δύναμή της επειδή δεν μπορούσε να τυπώσει χρήματα
- ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: ΘΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 25 ΕΥΡΩ (VIDEO)
- Θανατηφόρο τροχαίο μετά από πλαγιομετωπική σύγκρουση
- Βίκυ Καγιά, η μόνη που παραμένει «θεά» και εντελώς άβαφη [εικόνες]
- Η 19χρονη χυμώδης Γαβριέλα με τα τατουάζ που θέλει να ενταχθεί στην Αντιτρομοκρατική (ΦΩΤΟ)
- Πολικό ψύχος στις ΗΠΑ
- Τι πρέπει οπωσδήποτε να περιορίσετε στη διατροφή σας μετά τις γιορτές;
- Καλάβρυτα: Παραδοσιακό καφενείο το ισόγειο του δημοτικού κτιρίου Πλανητέρου
- ΣΥΡΙΖΑ: "Φλερτάρει" και Πατρινό για τον Δήμο της Αθήνας - Δείτε τα πρόσωπα - έκπληξη - Ποια ονόματα "παίζουν" για τον Δήμο Πατρέων