Τέσσερα θέματα με προεξάρχον τη λαθρομετανάστευση στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

18:06 23/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στη θάλασσα της Μεσογείου, ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση, η κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ και η ψηφιακή οικονομία, είναι τα βασικά θέματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής, αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει.

Στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, έχει σχηματιστεί ένα ισχυρό μέτωπο που αποτελείται

από τους ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Μάλτας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Κροατίας και της Ουγγαρία), οι οποίοι ζητούν δέσμευση που θα αποτυπώνεται στα Συμπεράσματα της Συνόδου για λήψη συγκεκριμένων μέτρων προς την κατεύθυνση της επίδειξης κοινοτικής αλληλεγγύης στις χώρες που πλήττονται περισσότερο. Μάλιστα ζητούν τα μέτρα να ληφθούν εντός του 2013, δηλαδή στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής (19-20 Δεκεμβρίου).

Οι «9» χώρες στις οποίες μπορεί να προστεθεί και η Γαλλία στη διάρκεια της Συνόδου, σκλήρυναν τη στάση τους όταν διαπίστωσαν μέσω του σχεδίου Συμπερασμάτων της Συνόδου, ότι οι εταίροι του Βορρά δεν ήταν διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη και περιορίζονταν ακόμη μια φορά σε ένα ευχολόγιο.

Στο έγγραφο που υπέβαλαν στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει ζητείται η σύσταση ειδικής ομάδας δράσης υπό την αιγίδα της Κομισιόν, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να υπάρξουν αποφάσεις για τη ενίσχυση της Frontex, δηλαδή της υπηρεσίας διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, αλλά και την οικονομική στήριξη των χωρών που πλήττονται.

Αναφορικά με τα άλλα θέματα της Συνόδου, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το θέμα της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης γιατί η Γερμανία που διατυπώνει και τις μεγαλύτερες ενστάσεις, έχει σήμερα υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού μόλις τώρα ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων για το σχηματισμό του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού.

Ο κ. Βαν Ρόμπει θα επιχειρήσει την έκδοση πολιτικών κατευθύνσεων, ώστε να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου ECO-FIN και να καταστεί δυνατή η λήψη απόφασης στην επόμενο Σύνοδο (19-20 Δεκεμβρίου).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η πρόταση της Κομισιόν για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης τραπεζών, όπου αυτοπροτείνεται να αποφασίζει η ίδια πότε μια τράπεζα θα οδηγείται σε εξυγίανση. Το Βερολίνο δεν θέλει να εκχωρήσει την εθνική αυτή αρμοδιότητα στις Βρυξέλλες, επικαλούμενο νομικά προβλήματα, τα οποία ωστόσο δεν βρίσκουν απήχηση στη νομική υπηρεσία του Συμβούλιο ούτε φυσικά της Κομισιόν. Οι Γερμανοί τάσσονται επίσης κατά της σύστασης ευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης τραπεζών.
Σχετικά με την κοινωνική διάσταση της Ευρωζώνης, που προωθείται ως αντίβαρο στη δημοσιονομική πειθαρχία, η Κομισιόν προτείνει πιο ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας. Τονίζει την ανάγκη επιδοτήσεων για την πρόσληψη προσωπικού, μείωσης της φορολογίας της χαμηλά αμειβόμενης εργασίας, και εξατομικευμένη υποστήριξη για την αναζήτηση εργασίας.

Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει την εισαγωγή ενός πίνακα επιδόσεων με δείκτες, μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται οι εξελίξεις στον τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής κατάστασης, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα οι ανισορροπίες και να λαμβάνονται μέτρα. Οι δείκτες που θα περιλαμβάνει ο πίνακας επιδόσεων είναι: 1)το ποσοστό ανεργίας και η εξέλιξή του, 2) το ποσοστό ανεργίας των νέων, αλλά και των νέων που δεν εργάζονται και δεν παρακολουθούν μαθήματα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, 3) το διαθέσιμο ακαθάριστο εισόδημα των νοικοκυριών, 4) το ποσοστό φτώχειας, 5) τις ανισότητες.

Τέλος, για την ψηφιακή οικονομία, η συζήτηση θα γίνει με βάση προτάσεις της Κομισιόν για την αλλαγή σημερινού τηλεπικοινωνιακού τοπίου στην ΕΕ.

Οι προτάσεις της Κομισιόν αφορούν την κατάργηση των τελών περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία σε όλη την ΕΕ, την εισαγωγή απλούστερων κανόνων, ώστε οι επιχειρήσεις να επενδύουν περισσότερο και να επεκτείνονται πέραν των συνόρων, προστασία της ουδετερότητας του δικτύου και κατάργηση των προσαυξήσεων στις τιμές για τις διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης. Προτείνεται επίσης η απλούστευση των κανόνων της ΕΕ για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών με την έκδοση μιας ενιαίας άδειας λειτουργίας και στα 28 κράτη μέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα