Ταλάτ: Κλειδί ένα σχέδιο που θα μπορεί να γίνει αποδεκτό και από τις δύο κοινότητες

15:58 11/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το κυριότερο πρόβλημα στο Κυπριακό είναι οι δύο κοινότητες να καταλάβουν η μια την άλλη, δήλωσε χθες βράδυ σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ, ο τέως ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να σχεδιαστούν πολύ προσεκτικά, γνωρίζοντας – όπως πρόσθεσε – ότι αυτή τη φορά μια αποτυχία θα είναι καταστροφική και «η διόρθωση της αποτυχίας θα είναι πολύ δύσκολη. Δεν αντέχουμε άλλο».

Στην ομιλία του στην εκδήλωση «Κύπρος, κρίση και λύση», ο κ. Ταλάτ είπε ότι η λύση

θέλει βούληση και αποφασιστικότητα, αλλά και καλή προετοιμασία της κοινής γνώμης για την ανάγκη για λύση. Τα πολιτικά κόμματα, ανέφερε, σε κάθε βήμα πρέπει να εξηγούν τις εξελίξεις και τη σημασία τους και τα οφέλη που θα προκύψουν.

Εκφράζοντας την άποψη ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι οι δύο κοινότητες να καταλάβουν η μία την άλλη, ο κ. Ταλάτ ανέφερε πως «πρέπει να παραδεχθούμε ότι έχουμε διαφορετικές ανησυχίες, διαφορετικές αντιλήψεις των θεμάτων» και πρόσθεσε ότι όταν η μια πλευρά δεν προσπαθεί να καταλάβει τι σκέφτεται η άλλη πλευρά, δεν είναι εύκολο να προχωρήσεις, υποστηρίζοντας πως «στην Κύπρο, αυτό είναι το πρόβλημα».

Οι προηγούμενες εμπειρίες πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να βρούμε τρόπους να προσαρμόσουμε το σχέδιο το οποίο θα είναι αποδεκτό και από τις δύο κοινότητες, συνέχισε ο κ. Ταλάτ, λέγοντας πως αυτό είναι το κλειδί του προβλήματος. Πρέπει να κάνουμε την κοινή γνώμη να αποδεχθεί μια συμφωνία, είπε, αναφέροντας ότι το καλύτερο μέτρο εμπιστοσύνης είναι η αλληλοκατανόηση.

Είμαστε στην αρχή μια νέας διαπραγματευτικής περιόδου, που είναι λίγο πιο αισιόδοξη, κατά τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επειδή το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα βρίσκεται στην «κυβέρνηση», ο κύριος στόχος του οποίου είναι η επίλυση του Κυπριακού. «Η παρουσία αυτή του ΡΤΚ είναι μια ευκαιρία σε αυτή τη συγκυρία και αναμένω ότι, όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, θα βρούμε τρόπους να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της λύσης. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για τους Κύπριους».

Ο τέως ηγέτης των Τ/κ συμφώνησε επίσης με την αναφορά του πρώην Προέδρου, Γιώργου Βασιλείου, στη δική του ομιλία πως μια λύση δύο κρατών δεν είναι εφικτή, ούτε και λογική, όπως σημείωσε.

Οι Τ/κ, συνέχισε, είναι απογοητευμένοι από το «εμπάργκο» που δεν είναι μόνο σε επενδύσεις αλλά και στην επικοινωνία με τον έξω κόσμο, καθώς – όπως είπε – αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ταχυδρομικό και τηλεφωνικό κώδικα της Τουρκίας.

Για τους Τ/κ, είπε, η λύση είναι θεμελιώδους σημασίας, «ζήτημα ζωής, ώστε να ζουν σαν άνθρωποι, σαν πολίτες μιας χώρες». Το πρόβλημα, υποστήριξε, είναι ότι οι Ε/κ δεν χρειάζονται τη λύση, δεν είναι κάτι αναγκαίο γι’ αυτούς. Το σχέδιο Ανάν, υποστήριξε, δεν είχε αναλυθεί καλά στους Ε/κ και απηύθυνε έκκληση στα πολιτικά κόμματα να μην κάνουν το ίδιο και πάλι γιατί μια ακόμη αποτυχία «θα προκαλέσει χάος, που για τους Ε/κ θα σημαίνει ίσως ακόμη περισσότερα οικονομικά προβλήματα και για τους Τ/κ η συνέχιση του υφιστάμενου καθεστώτος».

Οι Τ/κ, είπε, δεν μπόρεσαν να καταλάβουν γιατί οι Ε/κ είχαν απορρίψει το σχέδιο Ανάν και αργότερα συνειδητοποίησαν ότι οι Ε/κ είχαν την εντύπωση πως ήταν ένα σχέδιο που επιβλήθηκε από άλλους.

Ερωτηθείς για το θέμα του ανοίγματος των Βαρωσίων, ο κ. Ταλάτ είπε ότι δεν είναι εναντίον, αλλά στο παρόν στάδιο «θα ήταν πολύ δυσκολότερο από το να λύσουμε το Κυπριακό. Θα χαθούμε στο βάλτο πιστέψτε με».

Keywords
Τυχαία Θέματα