Τα εθνικά κοινοβούλια να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών

13:58 20/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα εθνικά κοινοβούλια μπορούν και πρέπει να αποκαταστήσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς θεσμούς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ στο Στρασβούργο, ο κ. Ομήρου υποστήριξε τον πολλαπλό ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίξουν τα εθνικά κοινοβούλια στην αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων

που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι πολίτες.

Ο Πρόεδρος του κυπριακού Κοινοβουλίου, που θα συμπροεδρεύσει της Διάσκεψης Κορυφής των προέδρων των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνισε ειδικότερα ότι τα εθνικά κοινοβούλια μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο για να αποκαταστήσουν τους διαταγμένους δεσμούς των Ευρωπαίων πολιτών με τους πολιτικούς θεσμούς.

Η Ευρώπη, εκτός από την οικονομική κρίση, είναι αντιμέτωπη και με μία ολόπλευρη κρίση του πολιτικού συστήματος, είπε.

Άρα, σημείωσε ο κ. Ομήρου, θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης, συνοχής, ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες και θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα πολιτικά συστήματα ότι πράγματι αυτά είναι έτοιμα και μπορούν να δώσουν λύσεις στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Πρόεδρος του κυπριακού Κοινοβουλίου στάθηκε ιδιαίτερα και στο ρόλο που παίζουν τα εθνικά κοινοβούλια σε σχέση με τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

Τα εθνικά κοινοβούλια υποστηρίζουν μ` όλες τους τις δυνάμεις το ΕΔΑΔ και επιδιώκουν την αναβάθμισή του, έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό και οι αποφάσεις του να εφαρμόζονται άμεσα, απ` όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Ομήρου έχει, για σήμερα, προγραμματισμένες συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΕΔΑΔ Νίκολας Μπράτσα, τον πρόεδρο της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ζαν Κλοντ Μινιόν και τους ομολόγους του από τα εθνικά κοινοβούλια του Ισραήλ, της Σερβίας, της Κροατίας και του Μαρόκου.

Στη Διάσκεψη Κορυφής των προέδρων των εθνικών κοινοβουλίων των 47 χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης συμμετέχουν ακόμη και 350 κοινοβουλευτικοί, που προέρχονται από χώρες-παρατηρητές του Συμβουλίου της Ευρώπης, γειτονικές χώρες και κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες εκτός Ευρώπης.

Στην ατζέντα της Διάσκεψης – που γίνεται κάθε δύο χρόνια ανελλιπώς από το 1975 – βρίσκεται το μέλλον του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες καθώς και οι προκλήσεις που δημιουργούνται από τις αραβικές επαναστάσεις.

Θα εξετασθεί και θα καθορισθεί και το ποιός θα πρέπει να είναι ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων, σ` όλα αυτά τα καυτά ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Ανάμεσα στους κύριους ομιλητές είναι ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σερ Νικόλας Μπράτσα και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Καμπάγιον Φώκλαντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα